ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνική οικονομία νόμισμα
Φωτό: Shutterstock

Κορυφαία οικονομία η Ελλάδα το 2022 στην κατάταξη του Economist

Με βάση τα πέντε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κριτήρια που εφαρμόζει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα ήταν η οικονομία με την καλύτερη απόδοση το 2022.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του Economist με τις οικονομίες που είχαν την καλύτερη απόδοση το 2022, με βάση πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες, κατατάσσεται η Ελλάδα, ενώ στην ίδια λίστα η Γερμανία έχει βυθιστεί στην 30η θέση.

Από οικονομική άποψη, η χρονιά που πέρασε ήταν κακή σχεδόν για όλους, σημειώνει το έγκριτο βρετανικό περιοδικό. Ο πληθωρισμός κατά 10% σε ετήσια βάση σε ολόκληρο τον πλούσιο κόσμο έχει μειώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επενδυτές έχουν χάσει, καθώς τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν βυθιστεί κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η κακή συνολική απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -ΑΕΠ, πληθωρισμός, εύρος πληθωρισμού (ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών με αύξηση πάνω από 2%), χρηματιστηριακές επιδόσεις και δημόσιο χρέος- για 34 πλούσιες, κυρίως, χώρες. Κάθε οικονομία κατατάσσεται ανάλογα με το πόσο καλά τα έχει πάει σε κάθε μέτρηση και δημιουργείται μια συνολική βαθμολογία.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατάταξη και περιλαμβάνει ορισμένα μη αναμενόμενα αποτελέσματα:

economist_greece

 

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, το οικονομικό πάρτι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα. Άλλες χώρες που βυθίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημείωσαν επίσης υψηλή βαθμολογία. Δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις. Παρά το πολιτικό χάος, το Ισραήλ τα πήγε καλά. Εν τω μεταξύ, παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία έχει χαμηλές επιδόσεις. Δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται στον πάτο.

Θα συνεχιστεί το χάσμα μεταξύ νικητών και ηττημένων του 2022 και το 2023; Σύντομα, η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης, επιβαρυμένη από την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλά χρέη, θα επανέλθει σίγουρα σε λιγότερο αστρονομικά επίπεδα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι σε χώρες, όπως η Αμερική και η Βρετανία, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί τελικά να χαλαρώσει, βοηθώντας τις να ανέβουν στην κατάταξη.

Σε άλλες διαστάσεις ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ιδίως όσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται από τον κ. Πούτιν για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. Ενάντια στις πιθανότητες, πολλές τέτοιες χώρες κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα -αλλά μόνο πληρώνοντας εξωφρενικές τιμές. Με τις προμήθειες να έχουν πλέον διακοπεί σε μεγάλο βαθμό, το 2023 θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό θα απασχολήσει τη Βαλτική, αλλά λιγότερο την άλλη πλευρά της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να ανησυχείτε για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενώ τρώτε ένα γιγαντιαίο πιάτο καλαμάρι σε μια παραλία της Ιβηρικής, καταλήγει ο Economist.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας προβλέπει η ΤτΕ με ρυθμό ανάπτυξης +2,2%

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να συνεχιστεί η καλύτερη πορεία της οικονομίας έναντι της ευρωζώνης. Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 3%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή ανάκαμψη, ρεκόρ πληθωρισμού: Τι θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για τα στοιχεία ΑΕΠ που ανακοινώνονται σήμερα, ανησυχία για τη νέα αύξηση του πληθωρισμού. Έρχεται η νέα δόση 765 εκατ. ευρώ με σημερινή απόφαση του Eurogroup.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευελιξία για την Ελλάδα μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin

Η έγκριση της ρήτρας διαφυγής από το Ecofin δίνει στην Ελλάδα και σε άλλες 16 χώρες-μέλη της ΕΕ τη δυνατότητα για εξοπλιστικές δαπάνες έως 1,5% του ΑΕΠ, χωρίς να αυξάνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά προστίθενται στο δημόσιο χρέος.