Έξι μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και η απορρόφηση βρίσκεται στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση. Το ποσοστό αυτό αναλογεί σε 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 2 δισ. ευρώ, και αφορά σε περισσότερες από 8.000 υπαγωγές πολιτών που έχουν λάβει έγκριση δανείου.
Το μέσο εισόδημα των πολιτών που είδαν την αίτησή τους στο «Σπίτι μου 2» να εγκρίνεται ανέρχεται σε 20.600 ευρώ, η μέση ηλικία στα 38 έτη και η μέση εμπορική αξία σε 149.000 ευρώ. Την πρωτιά στις υπαγωγές κατέχει η περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 620 υπαγωγές, ακολουθεί η Θεσσαλία με περισσότερες από 600 υπαγωγές και τρίτη είναι η Δυτική Ελλάδα με περισσότερες από 470 υπαγωγές.
Υπενθυμίζεται πως το «Σπίτι μου 2» προσφέρει χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας, μέγιστης αξίας 250.000 ευρώ όπως αυτή προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς και καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο του ποσού του δανείου να ανέρχεται στις 190.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 10% καλύπτεται από ιδίους πόρους του δικαιούχου.
Το δάνειο είναι κατά 50% άτοκο, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι χαμηλότοκο τραπεζικό δάνειο. Σημειώνεται πως για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, το 75% του δανείου είναι άτοκο.
Η έκταση των ακινήτων που εμπίπτουν στο πρόγραμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τ.μ., πρέπει να έχουν παλαιότητα μέχρι 31/12/2007, ενώ η αξία του ακινήτου, όπως προσδιορίζεται στο συμβόλαιο αγοράς, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Παρά τις θετικές προδιαγραφές του προγράμματος, ωστόσο, δεν «τσουλάει» όπως αναμενόταν. Βασικό αγκάθι αποτελεί η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών που πληρούν τις προϋποθέσεις με αποτέλεσμα να εγκρίνονται μεν οι χρηματοδοτήσεις, αλλά να προχωρούν με βραδείς ρυθμούς οι εκταμιεύσεις των δανείων, επειδή οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν βρει την κατάλληλη κατοικία.
Σε αυτό το ήδη περιορισμένο εύρος επιλογών έρχεται να προστεθεί και το κριτήριο ηλικίας των ακινήτων, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα λίγα διαθέσιμα σπίτια που εμπίπτουν στο πρόγραμμα να είναι πολύ παλιά και να χρειάζονται υψηλά ποσά για την ανακαίνισή τους, δυσκολεύοντας τελικά τους νέους να προχωρήσουν σε αγορά.
Επιπλέον, τα παλαιότερα σπίτια συχνά δεν είναι 100% προσβάσιμα, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα στην εύρεση κατάλληλων κατοικιών για άτομα με αναπηρία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών ανακοίνωσαν νέες ρυθμίσεις τον Ιούνιο, οι οποίες προβλέπουν πως οι δικαιούχοι με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα με αντίστοιχο ποσοστό, μπορούν πλέον να επιλέγουν κατοικίες που έχουν ανεγερθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.