Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη χαρτογράφησης των συνθηκών ανταγωνισμού στην αλυσίδα αξίας του κλάδου τροφίμων.
Η νέα αυτή έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενων εξετάσεων σε επιμέρους προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και η φέτα, καθώς και σε παράγοντες της αλυσίδας αξίας, όπως οι ζωοτροφές και τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα. Οι σχετικές μελέτες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2025 και έχουν ήδη δημοσιευτεί, συμβάλλοντας στην αποτύπωση της συνολικής εικόνας του ανταγωνισμού στον αγροδιατροφικό τομέα.
Η Επιτροπή θα εξετάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας, από την αγροτική παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και το εμπόριο τροφίμων.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της αύξησης των τιμών και των μεταβολών στον πληθωρισμό τροφίμων τα τελευταία χρόνια.
Η καταγραφή και ανάλυση της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας βοηθά στον εντοπισμό τόσο των στρεβλώσεων που σχετίζονται με περιορισμένο ανταγωνισμό, όσο και των βαθύτερων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Οι μεταβολές στις τιμές τροφίμων ενδέχεται να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τον ανταγωνισμό, καθιστώντας απαραίτητη την αξιολόγηση και άλλων οικονομικών παραγόντων. Η έρευνα θα διεξαχθεί με τη χρήση πολλαπλών δεικτών που καταγράφουν τη δομή και την απόδοση της αγοράς, τόσο σε στατικό όσο και σε δυναμικό επίπεδο, με δεδομένα ανά επιχείρηση και κλάδο.
Οι χαρτογραφήσεις και οι κλαδικές μελέτες αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διευκολύνοντας τον εντοπισμό και την ανάλυση πιθανών ζητημάτων σε συγκεκριμένους τομείς, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες ελέγχου συγκεντρώσεων ή έρευνες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, όπως η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης ή οι συμπράξεις.
Στόχος των ερευνών είναι η ενίσχυση του διαλόγου με όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την πολιτική ανταγωνισμού στην Ελλάδα, ενώ μπορεί να οδηγήσουν και σε προτάσεις για ρυθμιστικές παρεμβάσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται να δημοσιευθούν στο τρίτο τετράμηνο του 2026.