ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Καθηλώνει την ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου η πανδημία

«Θολώνει» ο ορίζοντας για την πώληση του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών, καθώς οι αερομεταφορές δέχονται βαρύ πλήγμα και η IATA εκτιμά ότι το χαμένο έδαφος δεν θα καλυφθεί μέχρι το 2023.

Η Ελλάδα μπορεί να ετοιμάζεται να δεχθεί τουρίστες από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου, αλλά οι επιχειρηματίες στον χώρο του τουρισμού θα πρέπει να κρατάνε «μικρό καλάθι», όχι μόνο για φέτος, αλλά για 2-3 χρόνια ακόμα, σύμφωνα με προβλέψεις.

Εκτός από τις επιπτώσεις στον τουρισμό και το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας (πχ στην Aegean Airlines), μία αδύναμη ανάκαμψη των αερομεταφορών αναμένεται να επιβαρύνει, επίσης, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθώς «χάνει τη λάμψη του» ένα από τα ακριβότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου προς πώληση: το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Παρόλο που αναμένεται γενικότερα μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στις οικονομίες της Ευρώπης (και βεβαίως της Ελλάδας) από το 2021, οι ταξιδιώτες μάλλον θα αργήσουν να επιστρέψουν στα αεροδρόμια. Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, το πόσο θα είναι διατεθειμένοι οι άνθρωποι να ταξιδέψουν και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα αποφασίσουν τον ρυθμό που θα ανακάμψουν οι αερομεταφορές.

Σύμφωνα με προβλέψεις από την S&P και την ΙΑΤΑ, η αεροπορική βιομηχανία θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμα για να ανακάμψει από την πανδημία. Η S&P κάνει λόγο για μείωση ταξιδιωτών μέχρι 55% το 2021, προσθέτοντας ότι προβλέπεται μια «μακρά και αργή ανάκαμψη». Η ΙΑΤΑ, επίσης, εκτιμά ότι δεν θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος στις αερομεταφορές από την πανδημία μέχρι το 2023.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο αβεβαιότητας για τις αερομεταφορές και τις παγκόσμιες αγορές, το ΤΑΙΠΕΔ  έχει χαμηλώσει τον πήχη σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2020. Προκειμένου να αποφευχθούν χαμηλές προσφορές, μετατέθηκαν για αργότερα οι διαγωνισμοί για τρία σημαντικά projects, μεταξύ των οποίων είναι η πώληση του ποσοστού του ΔΑΑ.

Σημειώνεται, ότι πριν από λίγους μήνες, τα προσδοκώμενα έσοδα από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση προσέγγιζαν τα επίπεδα ακόμα και του 1,5 δισ. ευρώ εν μέσω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, λόγω της νέας πραγματικότητας, η ιδιωτικοποίηση ίσως μείνει «στο πάγο» για ένα, δύο ή ακόμα και για τρία χρόνια.

«Καθώς ανοίγουν οι διεθνείς αγορές και οι οικονομίες ανακάμπτουν, θα υπάρξει ανάκαμψη στις αερομεταφορές από τα χαμηλά του 2020. Αλλά, ακόμα και μέχρι το 2025, αναμένεται μείωση στην κίνηση των επιβατών κατά 10%, σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη», τονίζει η ΙΑΤΑ.

Η S&P έχει υποβαθμίσει 11 αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο και εκτιμά ότι η οικονομική ισχύς τους θα διαβρωθεί από τα λουκέτα και την αναιμική ανάκαμψη.

Μερί πρότινος ένας χώρος που για πολλούς επενδυτές ήταν «αχτύπητος»,  τα αεροδρόμια, είναι εκτεθειμένα πλέον σε κινδύνους όπως τα υψηλά χρέη και το καταναλωτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

AEGEAN: Το στοίχημα της Ινδίας και τα 4 δισ. ευρώ σε νέα αεροσκάφη

Η Aegean ξεκινά από τα τέλη Μαρτίου πτήσεις στο Νέο Δελχί και από τον Μάιο στη Μουμπάι, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αγορές της Κεντρικής Αφρικής και της Ασίας. Εκτός πλάνου τα υπερατλαντικά ταξίδια.
Κτίριο της Boeing
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τέλος τα προβλήματα και οι κλυδωνισμοί για τη Boeing το 2024

Το 2024 είναι μια χρονιά που θέλει να αφήσει πίσω η Boeing. Από τα σοβαρά συμβάντα ασφάλειας εν πτήση αεροσκαφών της εταιρείας μέχρι το διαστημικό φιάσκο του φιάσκο του Starliner, αποτυχίες που κόστισαν δισεκατομμύρια.