ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:32
Φωτο: Unsplash

Καλλυντικά: Άλλαξε την αγορά η πανδημία, κερδισμένα τα φαρμακεία

Tο φαρμακείο πλέον συνεισφέρει το 20% του τζίρου, ποσοστό που βαίνει διαρκώς ενισχυόμενο, καθώς η πανδημία φαίνεται ότι τροποποίησε συνήθειες και εισήγαγε νέες.

Το φαρμακείο φαίνεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις καλλυντικών στην χώρα μας, καθώς παρά την επιστροφή σε σχετική κανονικότητα για τα φυσικά καταστήματα, οι καταναλωτές εξακολουθούν να τα επιλέγουν και να τα εμπιστεύονται για τα είδη προσωπικής φροντίδας.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βιομηχάνων & Αντιπροσώπων Καλλυντικών & Αρωμάτων (ΠΣΒΑΚ) , κ. Θεόδωρος Γιαρμενίτης, το φαρμακείο πλέον συνεισφέρει το 20% του συνολικού τζίρου καλλυντικών, ποσοστό που βαίνει διαρκώς ενισχυόμενο, καθώς η πανδημία φαίνεται ότι τροποποίησε συνήθειες και εισήγαγε νέες. 

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κατηγορία της αντιγήρανσης, το φαρμακείο ως κανάλι πωλήσεων κέρδισε σημαντικά μερίδια αγοράς, ειδικά την περίοδο της πανδημίας και φαίνεται να τα διατηρεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group και της πλατφόρμας eRetail Audit, τα προϊόντα αντιγήρανσης συνθέτουν το 10% του τζίρου των online φαρμακείων, κινούμενα με αυξητικό ρυθμό της τάξεως 40% σε ετήσια βάση, την στιγμή που συνολικά ο κλάδος των καλλυντικών “τρέχει” με ρυθμό +31% -στα φαρμακεία. Οι αντιγηραντικές κρέμες ημέρες αποτελούν το 61% της αξίας της κατηγορίας μέχρι στιγμής φέτος, ενώ τα πακέτα προϊόντων αντιγήρανσης συνθέτουν το 4% της αξίας της, κινούμενα με αυξητικό ρυθμό όμως της τάξεως του 64,4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Convert.  

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της αγοραστικής κίνησης, το γεγονός και μόνο ότι οι προσφορές ακόμη συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά την τρέχουσα εβδομάδα φαίνεται να συνδέεται με την συντονισμένη προσπάθεια της αγοράς να δελεάσει τον καταναλωτή να επισκεφθεί τα εξειδικευμένα φυσικά καταστήματα, παρά τον αποτρεπτικό χαρακτήρα που έχει σηματοδοτήσει η εφαρμογή των έτι περαιτέρω περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους καταναλωτές.

Ο κ. Γιαρμενίτης σημειώνει ότι οι ημέρες γύρω από την Black Friday έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο για τις πωλήσεις των καλλυντικών, σε ποσοστό περί το 15% συγκριτικά με πέρσι, παρά τις γενναιόδωρες προσφορές που ήταν και παραμένουν σε ισχύ για πολλά brands ειδικά της επιλεκτικής διανομής, εξέλιξη που καταδεικνύει την δυσμενή θέση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται κυρίως οι μεγάλες αλυσίδες καλλυντικών. 

Εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η επιστροφή του αρώματος αλλά και των προϊόντων μακιγιάζ -που παραδοσιακά κυριαρχούν ως δώρα για τις ημέρες των εορτών- θα βοηθήσει την αγορά να επανέλθει, αντιστρέφοντας την μεγάλη κάμψη που καταγράφηκε το προηγούμενο ενάμιση έτος, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις του ΠΣΒΑΚ, τα προϊόντα μακιγιάζ δύνανται να αυξήσουν τις πωλήσεις τους φέτος κατά 4,8%, συγκριτικά με πέρσι, ενώ τα αρώματα θα κινηθούν ανοδικά φέτος, σε ποσοστό 6,7% συγκριτικά με το 2020, κι ενδεχομένως κατά 3,8% το 2022 συγκριτικά με φέτος, μετά την βύθιση των πωλήσεων τους κατά 24,7% το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Under-Armour-fais-group
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ισχυρά brands και ακίνητα αξίας εισέρχεται στο ΧΑ ο όμιλος Fais

Τουλάχιστον 50 νέα σημεία πώλησης θα λειτουργήσουν από τον όμιλο μέχρι το 2030. Οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 215 εκατ ευρώ. Μέρισμα στους μετόχους με... το «καλημέρα» της εισόδου στο ΧΑ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τζίρος 274 εκατ. στα Hondos Center το 2023 και νέα αύξηση μέσα στο 2024

Οι τέσσερις εταιρείες της δημοφιλούς αλυσίδας καλλυντικών πετυχαίνουν υψηλή μονοψήφια αύξηση πωλήσεων φέτος, ενώ στο 24% αναμένεται ότι θα εκτιναχθεί η συνεισφορά των πωλήσεων μέσω του e-shop.
Καλλυντικά, Αγορά, Εμπόριο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ορόσημο για τα καλλυντικά το 2023 με επιστροφή σε τζίρο προ πανδημίας

Βραδύτεροι ρυθμοί αύξησης πωλήσεων 4% - 7% αναμένονται φέτος. Ο κλάδος στρέφεται στο εξωτερικό, όπου διακρίνονται σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ενισχύεται ο ρόλος του ηλεκτρονικού εμπορίου.