ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:32
Αλέξης Πατέλης, Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Πατέλης: Μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΤΧΣ

Ποια είναι τα κυριότερα στοιχεία του σχεδίου που διαπραγματεύθηκε η κυβέρνηση με τους Θεσμούς. Οι τράπεζες πρέπει να δώσουν δάνεια, να παράγουν κέρδη και να διανείμουν μερίσματα, τονίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Μέσα στον Απρίλιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ανήγγειλε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την πορεία του τραπεζικού συστήματος, καλώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων.

Αναφερόμενος στις θεσμικές αλλαγές για του λειτουργία του ΤΧΣ, κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο του Moneyreview, ο κ. Πατέλης αναγνώρισε ότι υπήρξε μακρά διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, η οποία καταλήγει σε ένα πολύπλοκο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο στη Βουλή.

Η νέα ρύθμιση, όπως είπε, θα απλοποιήσει τη διοίκηση του Ταμείου, θα απομειώσει τα δικαιώματα των τραπεζικών μετοχών που κατέχει (σ.σ.: με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς έχει συζητηθεί η αλλαγή στο δικαίωμα βέτο του ΤΧΣ στις αποφάσεις των τραπεζικών διοικήσεων) και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ, για την οποία θα προσληφθεί ειδικός σύμβουλος.

Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχει γίνει από το 2019 στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Πατέλης τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος ήταν να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία εμπόδιζαν τις τράπεζες να χορηγούν νέα δάνεια. Αυτό το πρόβλημα, όπως είπε, βρίσκεται πλέον πίσω μας, ενώ ενισχύθηκε και η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών.

Έτσι, όπως είπε, «πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο», και οι τράπεζες «πρέπει να αποδείξουν γιατί υπάρχουν: Να δίνουν δάνεια, να επιστρέψουν στην κερδοφορία, να δίνουν μερίσματα». Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες να διοχετεύσουν δάνεια στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε και προέβλεψε ότι θα δώσουν δείγματα γραφής σύντομα, ενώ η κυβέρνηση βοηθάει διευκολύνοντας τις διαδικασίες.

Κορυφαίες προκλήσεις για τις τράπεζες, όπως είπε, πέρα από την αύξηση των χορηγήσεων είναι η ψηφιοποίηση και ο ανταγωνισμός, ο οποίος θα ενισχυθεί από την είσοδο νέων παικτών, όπως τόνισε ο κ. Πατέλης, αναφέροντας το παράδειγμα της Viva Wallet, που έχει σχέδια, όπως είπε, για πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Θα δούμε σύντομα μια σειρά πιστωτικών προϊόντων που θα μας εκπλήξει με την πολυπλοκότητα και την γκάμα της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ. Πατέλης έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο σοκ, καθώς αυξάνονται οι τιμές των εμπορευμάτων, δημιουργείται πληθωρισμός και επιβραδύνεται η ανάπτυξη. Για την ελληνική οικονομία, πάντως, που έχει υψηλό χρέος και έζησε πολλά χρόνια αποπληθωρισμού, ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι «λίγος πληθωρισμός θα βοηθήσει να αυξηθούν οι μισθοί και να τονωθεί η ζήτηση».

Για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί η κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Πατέλης δεν εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Όπως είπε, θα είναι μια δύσκολη Σύνοδος, επειδή δεν υπάρχει συμφωνία σε πολλά επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

CHF_EURO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελάφρυνση χρέους σε δανειολήπτες ελβετικού: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Διαχωρισμός οφειλετών σε 4 κατηγορίες, μετατροπή δανείων από φράγκο σε ευρώ σε ευνοϊκή ισοτιμία από 25% έως 10%. Επιτόκια 2,3% έως 2,9% τα νέα δάνεια σε ευρώ. Υποχρεωτική υποβολή αίτησης στον Εξωδικαστικό. Καλύτεροι όροι για τους ευάλωτους.
Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος τραπεζικής κρίσης στη Ρωσία, νάρκη τα κόκκινα δάνεια

Αυξάνεται ο κίνδυνος να υπάρξει μια κρίση χρέους που θα μπορούσε να εξαπλωθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και να προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα. Οι φόβοι για ύφεση της ρωσικής οικονομίας.
Πλειστηριασμός -ακίνητα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες και servicers βγάζουν ακίνητα στην αγορά: Όλες οι πλατφόρμες

Οι τράπεζες και οι servicers έχουν καταστεί οι μεγαλύτεροι «ιδιοκτήτες» ακινήτων στην Ελλάδα, διαχειριζόμενες δεκάδες χιλιάδες ακίνητα από πλειστηριασμούς. Ποιες είναι οι πλατφόρμες για τη διάθεση των ακινήτων.