Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών - Τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Το σχέδιο νόμου θα τεθεί υπό επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη, 15 Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο επιχειρεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πολιτικής δικαιοσύνης.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του Μέρους Α’ εστιάζουν στην ολοκλήρωση μιας ευρείας μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, που ξεκίνησε με τον ν. 5108/2024, ο οποίος ενοποίησε τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας και αναδιοργάνωσε τη χωροταξική δομή των δικαστηρίων, και συνεχίστηκε με τον ν. 5134/2024, επιβάλλοντας παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και σε συναφείς κανονισμούς.
Εστίαση στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη τακτική διαδικασία, όπου σημειώνονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις και συχνά ανακύπτουν πολύπλοκες δυσλειτουργίες.
Στο πλαίσιο αυτό, καθιερώνεται η εισαγωγή «προδικασίας», επιδιώκοντας να αντιμετωπίζονται ζητήματα αοριστίας και τυπικών ελλείψεων πριν φτάσει η υπόθεση στην κύρια ακροαματική διαδικασία. Έτσι, περιορίζονται καθυστερήσεις που σήμερα οδηγούν στην εκδίκαση υποθέσεων χρόνια μετά την αρχική τους κατάθεση, φαινόμενο που είχε οξυνθεί μετά τον ν. 4335/2015.
Με το Μέρος Β’ του νομοσχεδίου, εισάγεται νέα πρακτική στον επαναπροσδιορισμό των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (άρθρα 632 και 933 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), χρησιμοποιώντας πλέον ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η πρόβλεψη αυτή δίνει τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού δικασίμων με δικονομικά μέτρα που διευκολύνουν τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών, συμβάλλοντας στη μείωση των εκκρεμοτήτων στα πρωτοδικεία.
Νέες ρυθμίσεις για το δικαστικό προσωπικό
Το Μέρος Γ’ περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη χρέωση των υποθέσεων και αγγίζει καίρια το θέμα της αξιολόγησης των καθυστερήσεων από τα δικαστικά και εισαγγελικά όργανα. Προβλέπονται ανώτατα και κατώτατα όρια χρέωσης ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη δυσχέρεια κάθε υπόθεσης, στοχεύοντας στην ισόρροπη κατανομή του φόρτου εργασίας.
Καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων ή την επεξεργασία φακέλων αποτελεί λόγο μη προαγωγής, εκτός εάν ο/η λειτουργός έχει υπερβεί το ανώτατο όριο χρέωσης και τεκμαίρεται δικαιολογημένη. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με ελλείψεις προσωπικού και το διοικητικό συντονισμό, ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.