ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κινητό NFC
Φωτο: Shutterstock

NFC: Η αόρατη τεχνολογία που μετατρέπει το κινητό μας σε πορτοφόλι

Από τις ανέπαφες πληρωμές και τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, μέχρι τα smart homes και τις επιχειρήσεις, το NFC αλλάζει αθόρυβα την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Πώς το χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα.

Ποια είναι και τι ακριβώς κάνει η αόρατη τεχνολογία NFC - Near Field Communication που έχει αλλάξει τόσο την καθημερινότητά μας; 

Το περίφημο NFC είναι μια τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μικρής εμβέλειας, λίγων εκατοστών, η οποία αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και επιτρέπει δύο συσκευές να ανταλλάξουν δεδομένα όταν πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Η τεχνολογία NFC πλέον χρησιμοποιείται παντού φέρνοντας επανάσταση στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις μετακινήσεις και στις «έξυπνες» συσκευές.

Ο πυρήνας της τεχνολογίας είναι απλούστατος: δύο συσκευές ανταλλάσσουν δεδομένα όταν έρθουν πολύ κοντά – σε απόσταση λίγων εκατοστών. 

Με την τεχνολογία αυτή τα «έξυπνα» κινητά, τα smartphones, μετατρέπονται σε πολυεργαλεία αλλάζοντας δραστικά τη ζωή μας αλλά και το επιχειρήν μέσα από δεκάδες πρακτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλούς τομείς.

Πώς το κινητό έγινε πορτοφόλι

Από τις πλέον διαδεδομένες και χρήσιμες εφαρμογές είναι η ανέπαφες πληρωμές με το NFC να μετατρέπει το κινητό μας σε πορτοφόλι με αόρατα λεφτά (αρκεί βέβαια να υπάρχουν στον τραπεζικό μας λογαριασμό…) 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είτε στη χώρα που ζουν και εργάζονται είτε στις χώρες που επισκέπτονται ως τουρίστες, χρησιμοποιούν καθημερινά τα κινητά τους για να πληρώνουν σε POS ή άλλες smart συσκευές χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογούν το PIN. 

Μέσα από τις πλατφορμες ψηφιακών πληρωμών όπως το Apple Pay, Google Pay και Samsung Pay οι χρήστες μπορούν να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές τους συναλλαγές, ακόμα και αυτές πολύ μικρής αξίας, εύκολα και με ασφάλεια σε λίγα δευτερόλεπτα.

Το NFC στην καθημερινότητα

Η τεχνολογία NFC όμως δεν περιορίζεται μόνο στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Χρησιμοποιείται επίσης σε εισιτήρια για λεωφορεία και μετρό, «έξυπνες» κάρτες πρόσβασης στην εργασία μας, μέχρι και το άνοιγμα της πόρτας στο ξενοδοχείου που κάνουμε διακοπές! Όλα αυτά μέσω του κινητού μας.

Παράλληλα, επιτρέπει τη γρήγορη σύνδεση συσκευών, όπως Bluetooth ακουστικά ή ηχεία, με ένα μόνο άγγιγμα.

Για του πιο «ψαγμένους» τεχνολογικά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση των NFC tags: μικρές ετικέτες που «διαβάζονται» από το κινητό και ενεργοποιούν συγκεκριμένες λειτουργίες. 

Από πληροφορίες σε μουσεία ή προϊόντα μέχρι αυτοματισμούς στο σπίτι, όπως το άναμμα φώτων ή η ενεργοποίηση μουσικής.

Ηλεκτρονικές Πληρωμές NFC

 

 

Στην Ελλάδα, το NFC έχει μπει σε πολλές πλευρές της ζωής και της καθημερινότητας μας, με τις ανέπαφες πληρωμές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. 

Σύφωνα με στοιχεία τραπεζών το 80% των συναλλαγών με κάρτα στα καταστήματα πραγματοποιούνται ανέπαφα, μέσω smartphone και POS.

Η τεχνολογια NFC έχει ενσωματωθεί στην κάρτα ATH.ENA Card στα μέσα μεταφοράς της Αθήνας, για την επιβίβαση σε λεωφορεία, μετρό και τρόλεϊ που γίνεται με ένα απλό άγγιγμα στην πύλη. 

Επιπλέον, πολλοί επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν ή να χρησιμοποιούν την κάρτα τους μέσω κινητού τηλεφώνου, αν αυτό υποστηρίζει NFC.

Στο σύνολο σχεδών των αξυσίδων καφέ και εστίασης αλλά και στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να πληρώνουν το λογαριασμό μέσω κινητού με ανέπφαση συναλλαγή NFC.

Επανάσταση και στο επιχειρείν

Τεράστιες είναι οι νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στο επιχειρηματικό πεδίο από την αξιοποίηση της τεχνολογίας NFC. Logistics, οργάνωση αποθηκών και μαγαζιών αλλά και κάρτες υπαλλήλων όπως και παρακολούθηση εξοπλισμού.

Η τεχνολογία NFC και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει μετασχηματίζουν θεαματικά το εμπόριο και τα εμπορικά καταστήματα φέρνοντας το τέλος των παραδοσιακών ταμείων και τις ουρές στα εμπορικά καταστήματα.

Ήδη με την τεχνολογία Tap on Pay, που βασίζεται στο NFC, σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες σε όλο τον κόσμο μπαίνεις στο κατάστημα, βρίσκεις τα παπούτσια ή τα ρούχα ή ότι άλλο θέλεις, τα παίρνεις από το ράφι, το δοκιμάζεις και αν θέλεις να το αγοράσει πληρώνεις επιτόπου στον ή στην υπάλληλο που σε εξυπηρετεί, και φεύγεις.

Τέλος τα ταμεία, οι ουρές και οι αναμονές ειδικά τα Σάββατα που η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα είναι πολύ αυξημένη. 

Όπως έχει γράψει αναλυτικά το Business Daily τον μετασχηματισμό του εμπορίου πυροδοτεί το Tap on Pay ή Tap to Pay, που βασίζεται στην τεχνολογία NFC. 

Πρόκειται για μια λειτουργία ανέπαφης πληρωμής που επιτρέπει να πληρώνεις ή να δέχεσαι πληρωμές απλά ακουμπώντας μια κάρτα, ένα κινητό ή ένα smartwatch σε οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή ή smartphone χωρίς PIN ή φυσική επαφή.

Η τεχνολογία Tap on Pay που επιτρέπει στους καταναλωτές να πληρώνουν και τους εμπόρους να αποδέχονται ανέπαφες πληρωμές χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε έξυπνη συσκευή ή smartphone, χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένα τερματικά: η πληρωμή γίνεται εκεί που βρίσκεται ο πελάτης, με έναν απλό tap.

‘Ετσι το κατάστημα μετατρέπεται σε έναν ανοιχτό, ευέλικτο χώρο, όπου η αγοραστική εμπειρία γίνεται πιο απλή, πιο γρήγορη και πιο προσωπική από ποτέ.

Οι επιχειρήσεις αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία, εξοικονομούν κόστος εξοπλισμού, ενώ οι καταναλωτές απολαμβάνουν άνεση, ταχύτητα και ελευθερία κινήσεων μέσα στο κατάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των παγκόσμιων πρωτοπόρων στον τομέα αυτό βρίσκεται και μια ελληνική fintech εταιρεία. Η Viva συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες παγοσμίως που υιοθέτησαν και ανάπτυξαν το Tap to Pay για Android και iPhone, χωρίς POS.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η δυνατή πεντάδα smartphones με τις καλύτερες κάμερες στην αγορά

Οι διακοπές άρχισαν και κάθε κλικ μπορεί να είναι μοναδικό. Αρκεί να ξέρετε ποιες είναι οι απαιτήσεις σας και πόσο βαθιά μπορείτε να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Μια σειρά από επιλογές smartphones για όλα τα πορτοφόλια.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Τσιόδρας: Ζητά απαντήσεις από ΕΕ για δασμούς των ΗΠΑ στα τρόφιμα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν επεξεργάζεται μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία του για αγροτικές περιοχές και την ευρωπαϊκή οικονομία.