ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Apple: 10 προκλήσεις απειλούν την επιτυχία της

Από την καθυστέρηση στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, ως τις μεγάλες δικαστικές διαμάχες, η Apple καλείται να ξεπεράσει κρίσιμες προκλήσεις και βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της μετά τον Τζομπς εποχής.

Στην πιο δύσκολη περίοδο στην μετά τον Στιβ Τζομπς εποχή βρίσκεται η Apple. Ο τεχνολογικός κολοσσός που κάποτε έδινε τον ρυθμό στις τεχνολογικές εξελίξεις τρέχει πλέον να προλάβει τους ανταγωνιστές της στην τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει μπροστά της και μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.

Την ίδια στιγμή που η ζήτηση για το iPhone, παραμένει αδύναμη, ειδικά στην Κίνα, η Apple αναζητεί την επόμενη μεγάλη ιδέα που θα την βοηθήσει να «ξεμπλοκάρει». Ωστόσο αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, με την Apple να έχει παρατήσει το σχέδιο για την κατασκευή αυτοκινήτου, ενώ προχωράει με ρυθμούς χελώνας και στην επέκταση της στην τεχνολογία Smart Home.

Παράλληλα η Apple βλέπει να απειλείται από τους δασμούς Τραμπ, με τον κολοσσό να μεταφέρει όλο και περισσότερο παραγωγικό δυναμικό στην Ινδία, ώστε να αντιμετωπίσει την εμπορική καταιγίδα με την Κίνα.

Όλα αυτά έχουν ασκήσει πίεση στη μετοχή της, η οποία φέτος υποαποδίδει σε σύγκριση με άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες φέτος. Η Apple δεν είναι πλέον η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, καθώς Nvidia και Microsoft την έχουν προσπεράσει, όπως τονίζει το Bloomberg.

Οι προκλήσεις

1. Τεχνητή Νοημοσύνη

Από τότε που το ChatGPT της OpenAI έκανε την εμφάνισή του το 2022, οι τεχνολογικές εταιρείες τρέχουν να προσθέσουν περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Apple μέχρι σήμερα δείχνει να έχει μείνει πίσω, καθώς μετά το Apple Intelligence δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πρόοδος.

Το Apple Intelligence σκόπευε να κάνει τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους, αλλά μέχρι στιγμής το λογισμικό έχει παρουσιάσει σφάλματα και καθυστερήσεις, ενώ οι ανταγωνιστές συνεχίζουν να προχωρούν. Η Apple έχει καλύψει κάποια κενά συνεργαζόμενη με την OpenAI, αλλά ορισμένες από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο συνέδριο Worldwide Developers Conference τον Ιούνιο, η εταιρεία αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στην Siri και την AI, εστιάζοντας κυρίως σε αλλαγές στο σχεδιασμό των λειτουργικών συστημάτων της. 

2. Η εύρεση της επόμενης «Μεγάλης Ιδέας»

Μπορεί οι επενδυτές να πανηγύριζαν όταν η Apple ανακοίνωνε τον Φεβρουάριο του 2024 πως σταματάει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτοκινήτου. Αν και η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα ήταν δύσκολο εγχείρημα, η Apple μπορούσε να πουλήσει ένα τέτοιο προϊόν έναντι 100.000 δολαρίων και θα έδινε ώθηση στον τζίρο της.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το στοπ στην δημιουργία αυτοκινήτου, καθώς εσχάτως η Apple σταμάτησε την προσπάθεια ανάπτυξης δικών της οθονών για smartwatches, αλλά και ένα σχέδιο για τo Apple Watch με κάμερα. «Πάγωσε» επίσης και τα σχέδια για έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που θα μπορούσαν να συγχρονίζονται με Mac και να δημιουργούν εικονική οθόνη, με τον τεχνολογικό κολοσσό να δείχνει πως προτιμά την σταθερότητα παρά το ρίσκο στην καινοτομία, που την είχε φέρει στην κορυφή.

Η Apple αναζητά την επόμενη μεγάλη ιδέα, και εργάζεται σε αρκετές συσκευές έξυπνων κατοικιών, ενώ σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τα πρώτα της έξυπνα γυαλιά, ανταγωνιστικά με μοντέλα από Meta και Amazon, μέσα στο επόμενο έτος.

3. Αργή εισαγωγή στα headsets

Η Apple μπήκε πέρυσι σε μια νέα κατηγορία προϊόντων που είναι τα συστήματα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Όμως τα Vision Pro, είναι μέχρι τώρα ακριβά και χωρίς σαφή σκοπό και δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν τους καταναλωτές ενώ διαθέτουν περιορισμένο περιεχόμενο και εφαρμογές για να τα αγοράσει κάποιος.

Τα Vision Pro είναι πολύ βαριά για να τα χρησιμοποιεί κάποιος συχνά και πολύ, έχουν μια μπαταρία που είναι εξωτερική και δημιουργούν θολούρα σε σκοτεινούς χώρους. Συνολικά, το Vision Pro μοιάζει περισσότερο με πρωτότυπο παρά με πραγματικό προϊόν και κοστίζει όσο η δόση μιας στεγαστικής δανειακής σύμβασης.  

Το αρχικό πλάνο του Τιμ Κουκ ήταν να υπάρξει ένα headset επαυξημένης πραγματικότητας που θα το χρησιμοποιούσαν όλη μέρα οι χρήστες. Η επόμενη πρόκληση θα είναι να καταφέρει η Apple να μειώσει το βάρος και το κόστος του Vision Pro, ώστε να πλησιάσει ένα προϊόν που θα αγοράζει ο μέσος καταναλωτής. 

Η εταιρεία δουλεύει ήδη πάνω σε τέτοια προϊόντα, αλλά θα χρειαστεί χρόνο. Επίσης, αναπτύσσει μια επιχειρηματική έκδοση που συνδέεται με υπολογιστή και μια πιο γρήγορη έκδοση του τωρινού headset.

4. Η συμφωνία με την Google που χάλασε

Παρόλο που η Apple κάνει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της από hardware, οι υπηρεσίες έχουν γίνει κρίσιμο κομμάτι των εσόδων. Και εκεί όμως ο κολοσσός αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς βλέπει τη χρυσή συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων με την Google να κινδυνεύει να χαθεί μετά την αγωγή κατά της μηχανής αναζήτησης για μονοπώλιο στην αγορά.

Αν διαλυθεί η συμφωνία, η Apple θα χάσει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και θα χρειαστεί να βρει εναλλακτικές λύσεις. Η εταιρεία έχει ήδη δείξει πως είναι ανοιχτή στη συνεργασία με παρόχους τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Perplexity και η Google με την πρόταση Gemini. Επιπλέον, η Apple ήδη συνεργάζεται με το ChatGPT της OpenAI μέσω της Siri.

5. Το App Store και οι σχέσεις με τους προγραμματιστές

Όπως και με την Google, μια δικαστική απόφαση έχει στριμώξει στα σχοινιά την Apple καθώς την υποχρεώνει να επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατευθύνουν τους χρήστες στο διαδίκτυο για πληρωμές εφαρμογών που βρίσκονται στο App Store.

Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία διακινδυνεύει να χάσει τις προμήθειες από συνδρομές και αγορές εντός παιχνιδιών. Αν και αυτό θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι η Apple πιθανόν να χρειαστεί να επεκτείνει την ίδια πολιτική και σε άλλες χώρες, με τις ρυθμιστικές αρχές να πιέζουν.

Για να ανταγωνιστεί τις τρίτες πλατφόρμες πληρωμών στο διαδίκτυο, η Apple πιθανόν θα πρέπει να μειώσει τις προμήθειες, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τα έσοδα από το App Store. Ταυτόχρονα, η εταιρεία πρέπει να κρατήσει καλές σχέσεις με τους προγραμματιστές, που πολλοί νιώθουν τώρα ότι τους εκμεταλλεύονται.

6. Ρυθμιστικοί περιορισμοί και αλλαγές που έρχονται

Σε ακόμα μια δικαστική διαμάχη, η Apple καλείται να αντιμετωπίσει κατηγορίες που υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές της δυσχεραίνουν τον ανταγωνισμό και καθιστούν δυσκολότερη την αλλαγή κινητού από τους καταναλωτές. Η μήνυση εστιάζει σε πέντε τομείς όπου η Apple υποτίθεται πως καταστέλλει τον ανταγωνισμό: super apps, cloud streaming gaming, messaging software, smartwatches και ψηφιακά πορτοφόλια.

Ήδη η Apple που δηλώνει πως η μήνυση είναι «λανθασμένη στα γεγονότα και το δίκαιο» και δεσμεύεται σε «εντατική υπεράσπιση», έχει προσθέσει υποστήριξη για υπηρεσίες cloud gaming και υιοθετώντας το πρότυπο RCS για cross-platform messaging.  

Στην Ευρώπη, η Apple αντιμετωπίζει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act), που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι και απειλεί το οικοσύστημα το οποίο έχει καθιερώσει τον τεχνολογικό κολοσσό.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι χρήστες στην ΕΕ μπορούν να κατεβάζουν λογισμικό εκτός του App Store, να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και να επιλέγουν πιο εύκολα κάποιον άλλο προεπιλεγμένο browser.  

Η Apple αντιτίθεται αντίθετη σε αυτές τις αλλαγές, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσουν την εμπειρία χρήστη και την ασφάλεια του λογισμικού της. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαίρεση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και η περαιτέρω αποδυνάμωσή του.

7. Απειλές δασμών και μεταφορές παραγωγής

Η Apple κατασκευάζει τα περισσότερα προϊόντα της στην Κίνα, με τον κολοσσό να είναι πιο ευάλωτος από ποτέ μετά την δασμολογική καταιγίδα Τραμπ. Παρόλο που ο Τραμπ έχει αναστείλει κάποιους δασμούς ενώ απειλεί με νέους, η Apple έχει επιταχύνει τα σχέδιά της να μεταφέρει περισσότερο παραγωγικό δυναμικό στην Ινδία.  

Παρότι έγιναν αλλαγές, η Apple πιθανόν θα αναγκαστεί να αυξήσει την τιμή των νέων iPhone και άλλων συσκευών που θα λανσαριστούν το φθινόπωρο. Ωστόσο τίποτα δεν φαίνεται να δείχνει πως μπορεί να περάσει η κρίση, ιδίως από την στιγμή που ο Τραμπ θέλει να έρθει όλη η παραγωγή iPhone στις ΗΠΑ, απειλώντας με νέους δασμούς.

8. Απουσία διαδόχου του Τιμ Κουκ

Ο Tim Cook ανέλαβε την Apple το 2011, μετά τον Στιβ Τζομπς και την έχει οδηγήσει σε νέες αγορές, όπως wearable devices, ψηφιακό περιεχόμενο και μεγαλύτερα iPhone. Κατάφερε να κάνει την Apple έναν κολοσσό με αξία 3 τρις δολαρίων.

Ο Τιμ Κουκ όμως γίνεται 65 ετών φέτος και ήδη έχει τεθεί το ζήτημα της διαδοχής του, με πολλά από τα στελέχη της Apple να είναι κοντά στην ηλικία του, ενώ  το φαβορί για τη θέση του CEO είναι ο νεότερος της ομάδας, ο John Ternus.  

9. Η επιβράδυνση πωλήσεων στην Κίνα

Τα τελευταία χρόνια, η Apple αντιμετωπίζει πτώση στις πωλήσεις στην Κίνα, σε ένα πρόβλημα που δείχνει να μην λύνεται. Είναι χαρακτηριστικό πως οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 2% το δεύτερο τρίμηνο, χειρότερα από τις προσδοκίες της Wall Street.  

Κινέζικες μάρκες όπως η Vivo κερδίζουν έδαφος, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε ξένα τεχνολογικά προϊόντα σε κάποιους χώρους εργασίας. Οι γεωπολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ αυξάνονται και η εξάρτηση της Apple από την Κίνα — τόσο ως αγορά όσο και ως παραγωγική βάση — γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.  

10. Ο αγώνας στην αγορά smartphone

Τα iPhone 16 κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο, με την Apple να προσπαθεί να προβάλλει τις εφαρμογές ΤΝ.  Ωστόσο, οι πρώτες ενδείξεις ήταν απογοητευτικές και τα έσοδα από τα smartphone μειώθηκαν κατά 1% το τρίμηνο Δεκεμβρίου, το πιο σημαντικό τρίμηνο για τις πωλήσεις.  

Τον Φεβρουάριο, η Apple προσπάθησε να αυξήσει τις πωλήσεις κυκλοφορώντας το iPhone 16e, σε μια ανανεωμένη έκδοση του iPhone SE, στα 599 δολάρια με την τιμή να είναι πολύ πάνω από τις ανταγωνιστικές επιλογές χαμηλότερης τιμής.  

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως πολλοί καταναλωτές ακόμα δεν βλέπουν λόγο να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους, και αυτό πιθανότατα θα συνεχίσει να ισχύει αν οι τιμές αυξηθούν.  

Τα καλά νέα είναι πως η Apple έχει ελπίδες για πιο καινοτόμα μοντέλα στο μέλλον, που θα βοηθήσουν στην τόνωση των πωλήσεων. Αυτό περιλαμβάνει ένα foldable κινητό το 2026 και ένα επετειακό iPhone 20 ετών το 2027, με κομψό σχεδιασμό και γυάλινο σώμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apple
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο φθηνό iPhone από την Apple: Με ποια προϊόντα περνά σε αντεπίθεση

Ο τεχνολογικός κολοσσός που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στοχεύει να αντεπιτεθεί με νέες σειρές προϊόντων. Σχεδιάζει να φέρει ένα νέο οικονομικό smartphone, ανανεωμένα tablet και νέα οθόνη Mac.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple: Αντεπίθεση με Τεχνητή Νοημοσύνη στο iPhone16, πότε έρχεται Ελλάδα

Ο νέος επεξεργαστής των iPhone 16 συναγωνίζεται σε ταχύτητα ακριβούς υπολογιστές σύμφωνα με την Apple και είναι κατά 60% γρηγορότερος από εκείνον στο iPhone12. Οι σημαντικές αλλαγές στην κάμερα με την χρήση ΑΙ.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Apple: Πέρασε στην αντεπίθεση με τεράστια επαναγορά μετοχών 120 δισ. δολ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός πραγματοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών που έχει γίνει στις ΗΠΑ και σπάει το δικό της ρεκόρ που κρατούσε από το 2018. Διψήφια η πτώση των πωλήσεων iPhone.
ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυση των ΗΠΑ κατά Apple για το μονοπώλιο στην αγορά smartphone

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple και να προσφέρει στους χρήστες περισσότερες επιλογές για το ποιες εφαρμογές μπορούν να λειτουργούν στα iPhone.