Σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας καταγράφει η Ελλάδα για το 2024, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αξιολογεί την πορεία των κρατών-μελών ενόψει του 2025.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η χώρα αγγίζει ήδη ποσοστό 99,8% στην κάλυψη δικτύου 5G, ξεπερνώντας αισθητά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (94,35%) και παρουσιάζοντας εκρηκτική πρόοδο από το 0% του 2019.
Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο καταγράφεται και στην κάλυψη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και FTTP (οπτική ίνα έως το κτήριο), που φθάνουν πλέον το 46,1%, με ρυθμό ανάπτυξης 19,9% πολλαπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρόλα αυτά, το ποσοστό παραμένει χαμηλότερο από το 82,49% και 69,24% της Ε.Ε. αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη αυτών των υποδομών βασίζεται σε σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.
Ιδιαίτερα θετική είναι η εικόνα και στο μέτωπο της ψηφιοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με το 53,4% να διαθέτει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης.
Παρά τη βελτίωση, η χώρα καλείται να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να συμβαδίσει με τους ρυθμούς των εταίρων της.
Εντυπωσιακή αύξηση σημειώθηκε στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τα σχετικά ποσοστά να υπερδιπλασιάζονται: από 4% το 2023 σε 9,8% το 2024.
Η Ελλάδα επιλέχθηκε μάλιστα να φιλοξενήσει ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της ΕΕ, το «Pharos», ένα νέο οικοσύστημα με πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ, μεγάλα δεδομένα και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη λύσεων στους τομείς της υγείας, της ελληνικής γλώσσας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, η χρήση από τους πολίτες συνεχίζει να αυξάνεται (76,7%), ενώ ενσωματώνονται συνεχώς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως ο ψηφιακός βοηθός ΤΝ «mAigov», που από το 2023 έχει απαντήσει σε πάνω από 2,5 εκατ. ερωτήσεις πολιτών.
Στον τομέα των επιχειρήσεων, παρατηρείται πτώση (78,64% από 86,20%), η οποία αποδίδεται σε αλλαγές στη μεθοδολογία, με την προσθήκη νέων υπηρεσιών της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Πύλης (SDG).
Επιπλέον, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η εφαρμογή Kids Wallet, ένα ψηφιακό εργαλείο που συμβάλλει στην πρόληψη του αλγοριθμικού εθισμού σε παιδιά και εφήβους.
Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών ΤΠΕ, με το σχετικό ποσοστό στο εργατικό δυναμικό να διαμορφώνεται στο 2,5%, έναντι του 5% στην Ε.Ε.
Ενθαρρυντική είναι η εικόνα στους νέους 25–34 ετών, όπου το 79,46% διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους των 65, όπου το ποσοστό πέφτει στο 12,84%.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί στοχεμένα προγράμματα εκπαίδευσης, όπως το πρόγραμμα 62,5 εκατ. ευρώ για την ενδυνάμωση των εργαζομένων σε τομείς όπως η ΤΝ και η κυβερνοασφάλεια.
Επίσης, μέχρι το τέλος του 2025, 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες Cloud και AI, μέσω της πρωτοβουλίας Microsoft Civil Servants Academy, που υλοποιείται με τη συνεργασία του ΕΚΔΔΑ και των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εσωτερικών.