ΓΔ: 2059.39 -0.75% Τζίρος: 209.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Επιστήμη: Το 24% των ειδών του γλυκού νερού κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Υπολογίζεται ότι τα γλυκά νερά φιλοξενούν πάνω από το 10% όλων των γνωστών ειδών της πανίδας και αυτή η ποικιλομορφία προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Περίπου το 24% των ειδών που ζουν στο γλυκό νερό απειλείται με εξαφάνιση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Υπολογίζεται ότι τα γλυκά νερά φιλοξενούν πάνω από το 10% όλων των γνωστών ειδών της πανίδας και αυτή η ποικιλομορφία προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Ωστόσο, τα οικοσυστήματα επηρεάζονται από τη ρύπανση, τα φράγματα, τη γεωργία και τα χωροκατακτητικά είδη.

Στη μελέτη αναλύθηκαν περισσότερα από 23.000 είδη που ζουν σε γλυκό νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 24% αυτών των ειδών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης. Τα δεκάποδα καρκινοειδή (όπως καβούρια, καραβίδες και γαρίδες) έχουν το υψηλότερο ποσοστό απειλούμενων ειδών (30%), έναντι 26% για τα ψάρια του γλυκού νερού και 16% για τα οδοντόγναθα έντομα. Το 71% των απειλούμενων ειδών ζει σε ποτάμια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 54% των απειλούμενων ειδών θεωρείται ότι επηρεάζεται από τη ρύπανση, το 39% από τα φράγματα και την εξόρυξη νερού, το 37% από την αλλαγή της χρήσης γης και τις συναφείς επιπτώσεις από τη γεωργία και το 28% από τα χωροκατακτητικά είδη και τις ασθένειες.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των απειλών για την αποτροπή περαιτέρω απωλειών στην πανίδα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41586-024-08375-z

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.
Ελβετικές Άλπεις καθρέφτισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 25% του όγκου τους σε 10 χρόνια λόγω της υπερθέρμανσης. Το 2025 σημειώθηκε ξανά σημαντικό λιώσιμο, ενώ ο ήπιος χειμώνας και τα καύσωνα του καλοκαιριού οδήγησαν σε απώλεια 3% του όγκου τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Η τρύπα του όζοντος «επουλώνεται» χάρη στη μείωση των χημικών ουσιών

Μελέτη υπό την καθοδήγηση του MIT αναφέρει ότι η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική δείχνει σημάδια αποκατάστασης, χάρη στις παγκόσμιες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των χημικών που την επιδεινώνουν.