ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Dimand

Dimand: Πέντε νέα έργα μέσα το 2025, την Πέμπτη ανοίγει το Μινιόν

Η αξία των καινούργιων έργων της Dimand εκτιμάται πάνω από 1 δισ. ευρώ. Οι προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος, η Volkswagen που έφυγε από τον Πύργο τον Πειραιά και τι θέλουν οι Ευρωπαίοι από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πέντε νέα έργα ετοιμάζεται να κλείσει μέσα στο 2025 η Dimand εν μέσω θετικών προοπτικών για την εταιρεία. Ωστόσο το μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κλίμα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις δραστηριότητές της, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Ανδριόπουλο.

Μιλώντας σε παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2024 σε αναλυτές και δημοσιογράφους χθες, ο κ. Ανδριόπουλος αναφέρθηκε στην «πολύ καλή» φάση που βρίσκεται η Dimand, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα ως απόρροια των νέων δασμών που εισάγονται από τις ΗΠΑ αποτελεί νέα πρόκληση για την εταιρεία.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Dimand, η οποία έχει αναπτύξει διάφορα κτίρια-ορόσημα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονικη, η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (gross development value) των καινούργιων έργων που θα κλείσει εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δις ευρω.

«Πρόκειται για έργα μικτής χρήσης και αναπλάσεις, ένα μοντέλο που μας πάει καλά και αφορά γραφεία, city hotels resorts, με αρκετή κατοικία και ελάχιστα retail και καταστήματα εστίασης και αναψυχής», υπογράμμισε ο CEO, προσθέτοντας ότι θα βγουν στην αγορά ως προϊόντα το 2028-2031. «Το 2027 θα έχουμε πουλήσει τα 12 πρότζεκτ που τρέχουμε αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο CEO.

Το ανεκτέλεστο βρισκόταν στα 1,2 δισ. ευρώ και μειώθηκε στα 900 εκατ ευρώ, όπου θα παραμείνει, προσθέτει ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η Dimand ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κερδών προ φόρων που αναλογούν στους μετόχους για τη χρήση του 2024 στα 40 εκατ ευρώ έναντι 17 εκατ ευρώ το 2023 λόγω επιτάχυνσης της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) αυξήθηκε από 10,3% το 2023 στο 24,1% το 2024, ένα αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα επαναληφθεί το 2025 και το 2026, σύμφωνα με προβλέψεις που έκανε η εταιρεία πριν από το νέο κύμα αβεβαιότητας που σαρώνει τις διεθνείς αγορές.

«Αυτό που μας απασχολεί είναι το τι θα ακολουθήσει. Θα έχουμε καλύτερη εικόνα τους επόμενους 6 μήνες. Άμεση επίδραση δεν βλέπουμε. Οι επιπτώσεις θα είναι δευτερογενείς επηρεάζοντας τους μισθωτές», σημείωσε ο CEO.

Η αποχώρηση της Volkswagen

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Πύργο του Πειραιά και το πώς επηρεάστηκε αρνητικά από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Το ποσοστό πληρότητας του κτιρίου βρισκόταν στο 100% πέρυσι, όμως μειώθηκε όταν η Volkswagen αποφάσισε να ακυρώσει συμφωνία για μίσθωση χώρου στον Πύργο του Πειραιά όπου θα εγκαθιστούσε το πανευρωπαϊκό call center της με 600 άτομα προσωπικό. Προέβη στην απόφαση μετά από πτώση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων της Volkswagen κατά 500.000 διεθνώς λόγω ανταγωνισμού με την Κίνα.

Με αποτέλεσμα, το ποσοστό πληρότητας του Πύργου, για το οποίο ενδιαφέρονται τρεις αγοραστές, να μειωθεί στο 76% αν και εκτιμάται πως θα επανέλθει στο 100% με νέους μισθωτές τους επόμενους μήνες.

Το κατασκευαστικό κόστος

Στον αντίποδα, όπως, ο κ. Ανδριόπουλος μίλησε για ένα κατασκευαστικό κόστος που σταθεροποιείται μετά από χρόνια ανόδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε δείχνοντας ότι το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου που τηρεί τα κριτήρια Χρυσό Leed αυξήθηκαν στα 2.000 ευρώ/τμ το 2025 από τα 1.150 ευρώ/τμ το 2021.

«Ένα κομμάτι από αυτή την αύξηση θα μείνει. Ένα άλλο κομμάτι του που έχει προέλθει από την εφοδιαστική αλυσίδα, από την εξεζητημένη ζήτηση, από τον διπλασιασμό των ημερομισθίων θα διορθωθεί κάποια στιγμή στο βαθύ μέλλον αν συντρέξουν διεθνείς και τοπικοί παράγοντες που απαιτήσουν αυτη τη διόρθωση», εξηγεί ο CEO.

Τα έργα

Ανάμεσα στον επόμενο κύκλο των έργων που θα «τρέξει» μπορεί να είναι το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού, για το οποίο υποβάλλει μη δεσμευτική προσφορά.

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα έργα, η Zara στο Μινιόν ανοίγει και αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά την Πέμπτη.

Στη Θεσσαλονίκη το πρώην κτίριο της Μπαλκάν Έξπορτ έχει ωριμάσει αδειοδοτικά και πολεοδομικά με σκοπό να γίνει ένα logistics hub με χρήστες Ευρωπαίους.

«Έχουμε συναντήσει μια δυσκολία σε αυτό. Όχι επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχει. Δυστυχώς η καθυστερημένη ανάπτυξη του λιμανιού όσον αφορά την εμβάθυνση και την χερσαία ζώνη εμπόδισε συμφωνίες των χρηστών των δικών μας για τα logistics. Ζήτηση υπάρχει. Αντί να έρχονται στη Θεσσαλονικη τα πλοία πάνε σε άλλα λιμάνια γιατί δεν έχει το κατάλληλο βάθος», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

«Έχουμε δύο μεγάλες εταιρείες, η μια είναι στα chemicals και η άλλη στα τρόφιμα οι οποίες θέλουν να κάνουν 12.0000 τμ logistics και δεν μπορούν να κλείσουν συμφωνία με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Andiopoulos, Dimand
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Έχουμε υπομονετικούς μετόχους, θα μας κρίνουν σε ορίζοντα 4ετίας

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων αναζητεί επενδυτικές ευκαιρίες στους 14 σταθμούς της γραμμής 4 του Μετρό για τα επόμενα 10 χρόνια. Απόδοση άνω του 20% από το project Skyline. Τι προβλέπει η στρατηγική για οικιστικές αναπλάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Ισχυρή βελτίωση λειτουργικών μεγεθών, υπερδιπλασιασμός επενδύσεων

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας έφθασαν στα 7,1 εκατ. ευρώ (+17%). Έκτακτες δαπάνες που σχετίζονται με την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιακού δανείου επηρεάσαν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα
Χρηματιστήριο Αθηνών κτήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεγγυητικό: Αποζημιώσεις 37 εκατ. σε επενδυτές, έχει 55 εκατ. στο ταμείο

Εξελέγησαν χθες πέντε νέα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συνεγγυητικού. Ο συμψηφισμός ζημιών από τις αποζημιώσεις στις μερίδες των μελών και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας οι προκλήσεις για το νέο ΔΣ.