Πολύ κοντά στην ανακοίνωση της εξαγοράς της Interamerican βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα και σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική συμφωνία έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις.
Η κίνηση εντάσσεται στην στρατηγική αξιοποίησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου που διαθέτει η τράπεζα με στόχο την διεύρυνση των πηγών εσόδων με επέκταση σε συναφείς κλάδους.
Η Interamerican είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με παραγωγή περίπου 450 εκατ. ευρώ μεικτά ασφάλιστρα και κέρδη 24,1 εκατ. ευρω.
Η Interamerican ιδρύθηκε το 1969 ενώ από το 2001 ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Achmea, με έδρα την Ολλανδία. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών όπως ασφάλειες ζωής, υγείας, αυτοκινήτου, γενικών ασφαλειών, καθώς και επενδυτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας έχει εξετάσει τους τελευταίους μήνες έχει εξετάσει την εξαγορά αρκετών εταιριών, μεταξύ αυτών και της Groupama, με την Interamerican να κρίνεται ως πιο κοντά σε αυτό που περιέγραψε ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, για κινήσεις «με εμπορική και χρηματοοικονομική λογική, περιλαμβάνοντας συνεργασίες σε συναφείς κλάδους».
Με την εξαγορά η Εθνική Τράπεζα θα μπορέσει να αντισταθμίσει την απώλεια της Εθνικής Ασφαλιστικής, που προ μηνών εξαγοράστηκε από τον όμιλο Πειραιώς, ενώ εκτιμάται ότι θα μπορέσει να μεταφέρει στο νέο σχήμα ένα σημαντικό τμήμα του δικτύου των «Εθνικάριων».
Παράλληλα η τράπεζα θα μπορέσει να κινηθεί πιο επιθετικά στη διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, δραστηριότητα που τα προηγούμενα χρόνια είχε ατονήσει, μετά την υποχρεωτική πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC στο πλαίσιο μνημονικών υποχρεώσεων.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, υπογράμμισε το πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης ενώ σε ότι αφορά τα πλεονάζοντα κεφάλαια της τράπεζας τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις με τελικό στόχο την μεγιστοποίηση των αποδόσεων για τους μετόχους.
Αναλυτικότερα ο κ. Μυλωνάς περιέγραψε τρεις άξονες για την αξιοποίηση του σημαντικού πλεονάζοντος κεφαλαίου, που όπως σημείωσε αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τράπεζα: «Η στρατηγική μας εδώ εστιάζεται σε τρεις άξονες:
Πρώτος άξονας: Η αύξηση της ανταμοιβής στους μετόχους μας, ώστε να φτάσουμε σε επίπεδα ανάλογα με τα ευρωπαϊκά.
Δεύτερος άξονας: Η οργανική ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνοντας την επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα δανείων που είχαν μεταφερθεί σε εταιρείες διαχείρισης αλλά πλέον εξυπηρετούνται κανονικά.
Τρίτος άξονας: Η αναζήτηση ευκαιριών με εμπορική και χρηματοοικονομική λογική, περιλαμβάνοντας συνεργασίες σε συναφείς κλάδους».