Πολλά και ουσιαστικά είχε να πει για την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή του επίσκεψη στον Βόλο, στις εγκαταστάσεις της Metlen.
Με ειλικρίνεια, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι τόσα χρόνια η Ελλάδα ήταν πρωταγωνίστρια στις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, χωρίς να καταφέρει όμως να κρατήσει προστιθέμενη αξία στη χώρα, αφού «αγοράζαμε συστήματα από το εξωτερικό, δεν υπήρχε ουσιαστική συμπαραγωγή και κυρίως δεν υπήρχε μεταφορά τεχνογνωσίας».
«Αυτά όλα αλλάζουν», τόνισε. «Με το νέο μας αμυντικό δόγμα απαιτούμε τουλάχιστον 25% συμπαραγωγή σε κάθε μεγάλη αμυντική προμήθεια. Και προφανώς θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές εταιρείες».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε όμως και για τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το πρόγραμμα φθηνών δανείων SAFE, ύψους 150 δισ. ευρώ. «Με αφορμή και τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση η δική μου και της πατρίδας μας είναι ξεκάθαρη: ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν σε ευρωπαϊκές εταιρείες».
Προφανώς, η τοποθέτηση αυτή έχει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, σε σχέση με το γνωστό και... πονεμένο για την ελληνική διπλωματία θέμα της συμμετοχής της Τουρκίας στο SAFE.
Όμως, όσοι παρακολουθούν τα αμυντικά θέματα δεν μπορούν παρά να αναρωτηθούν πώς συμβιβάζεται η θέση Μητσοτάκη («τα ευρωπαϊκά χρήματα σε ευρωπαϊκές εταιρείες») με τη θέση που εξέφρασε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται και δεν θα αξιοποιήσει τα δάνεια του SAFE.
Άραγε, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι ευρωπαϊκές εταιρείες από άλλες χώρες πρέπει να πάρουν τα δάνεια του SAFE και να μην πάρουν οι ελληνικές εταιρείες;
Κάτι δεν πάει καλά σε όλα αυτά και μάλλον η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει καλύτερα τις θέσεις της.
Παράνομα τα ελλείμματα
Πολύ σύντομα, όλοι οι υποστηρικτές της δημοσιονομικής χαλαρότητας -όσοι έχουν απομείνει, τέλος πάντων- ίσως θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να περάσουν στην... παρανομία.
Δεν είναι σχήμα λόγου: το νομοσχέδιο που έδωσε χθες σε διαβούλευση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζει ρητά, ενσωματώνοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανόνες, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα θα γίνουν υποχρεωτικά.
Με απλά λόγια, θα απαγορεύεται ένας... γαλαντόμος υπουργός να σχεδιάζει και να εκτελεί ένα προϋπολογισμό, όπου τα έσοδα δεν θα είναι αρκετά για να καλύπτουν όλα τα έξοδα, εκτός από τους τόκους.
Αυτός, βέβαια, είναι ο γενικός ευρωπαϊκός κανόνας. Γιατί για την Ελλάδα, λόγω του υπερβολικού χρέους, η υποχρέωση για πολλά ακόμα χρόνια θα είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, ώστε να πληρώνουμε και τους τόκους.
Αυτή η συζήτηση δεν θυμίζει σε τίποτα όσα λέγαμε σε αυτή τη χώρα το σωτήριον έτος 2015, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε την ηρωική του διαπραγμάτευση και επέμενε ότι δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα που μας ζητούσαν οι Ευρωπαίοι.
Τον Ιούνιο του 2015, λίγο πριν το επίσης ηρωικό δημοψήφισμα, ο Γιάνης είχε διαψεύσει με οργή δημοσίευμα ξένης οικονομικής εφημερίδας, που έλεγε ότι συμφώνησε για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015. Η κυβέρνηση, είχε τονίσει, δεν θα υπογράψει «δημοσιονομικά ασυνεπείς και μισανθρωπικές συμφωνίες».
Ας ελπίσουμε να μη διαβάσει το νομοσχέδιο του Κυριάκου Πιερρακάκη, γιατί σίγουρα θα σκεφτεί να βγει στο βουνό, για να αντισταθεί στο μισανθρωπικό νομοσχέδιο που απαγορεύει τα ιερά ελλείμματα.
«Βγήκε» το ΧΑ στην Τρ. Κύπρου
Απολύτως ικανοποιημένη είναι η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου από την επιλογή μεταπήδηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Όπως σημείωσαν στελέχη της τράπεζας, στο περιθώριο συνάντησης με δημοσιογράφους, η εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας στο ΧΑ έχει οδηγήσει σε πενταπλασιασμό του όγκου συναλλαγών σε σχέση με αυτές που πραγματοποιούσε όταν διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Η συναλλακτική αναγέννηση της μετοχής επέτρεψε σε κάποια funds που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή στα χαμηλά, λίγο μετά την κρίση στην Κύπρο, να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους και αυτές να απορροφηθούν χωρίς αναταράξεις και μάλιστα από χαρτοφυλάκια καλύτερης ποιότητας, πιο μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.
Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν η μετοχή είχε παραμείνει στο Λονδίνο. Ο λόγος είναι ότι πολλοί ξένοι θεσμικοί που κοιτούσαν στο ΧΑ τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, άρχισαν να παρακολουθούν και την Τρ. Κύπρου όταν οι μετοχές της εισήχθησαν στο ΧΑ.
Μάλιστα, στη μετοχή της Κύπρου τοποθετήθηκαν και εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία που είδαν τις υψηλές επιδόσεις της τράπεζας αλλά είδαν τη μετοχή και σαν μια πρόσθετη ευκαιρία να επενδύσουν σε μια κυπριακή τράπεζα, ώστε να πετύχουν μια διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου.
Επενδύοντας στην Ευρώπη
Νέα πνοή στα ευρωπαϊκά assets δίνουν οι μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς σε συνθήκες κρίσης η Ευρώπη δείχνει να αφυπνίζεται και να επενδύει στο μέλλον της.
Σε αυτές τις συνθήκες, κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η γαλλική Amundi, που διαχειρίζεται 2,2 τρισ. ευρώ και βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής αγοράς, προτείνουν νέες επενδυτικές ιδέες σε όσους θέλουν να «ποντάρουν» στην επιτυχία της Ευρώπης.
Στελέχη του γαλλικού οίκου παρουσίασαν χθες το αμοιβαίο κεφάλαιο CPR Invest European Strategic Autonomy Fund, ένα επενδυτικό προϊόν που είναι προσαρμοσμένο στην αλλαγή παραδείγματος για την Ευρώπη και έχει δημιουργηθεί από τη θυγατρική της Amundi, CPR Asset Management, που διαχειρίζεται κεφάλαια 57 δισ. ευρώ.
Το αμοιβαίο έχει στόχο να ξεπεράσει τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών αγορών σε ορίζοντα πενταετίας, επενδύοντας στις μετοχές των εταιρειών που θα ευνοηθούν από την αλλαγή παραδείγματος, από αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας, μέχρι βιομηχανίες τροφίμων.
Στην ερώτηση του BD για το ανησυχούν για πολιτικά ρίσκα που μπορεί να εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, όπως ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ ή η επικράτηση ακροδεξιού υποψηφίου στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2027, τα στελέχη της Amundi αναγνώρισαν τα ρίσκα και ότι μόνο με μια γυάλινη σφαίρα θα μπορούσε κάποιος να προβλέψει τις εξελίξεις.
Τόνισαν, όμως, ότι υπάρχει ένα στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό, που εμπνέει αισιοδοξία για την Ευρώπη: ο γερμανικός γίγαντας έχει ξυπνήσει.
Η Λαγκάρντ δεν πάει Νταβός
Είχε φουντώσει η συζήτηση στους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα για την Κριστίν Λαγκάρντ και το ενδεχόμενο να αφήσει πρόωρα τον πύργο της Φρανκφούρτης, για να μετακινηθεί στο γραφικό ελβετικό χωριό του Νταβός, παίρνοντας τα ηνία του Φόρουμ από τον ιδρυτή, Κλάους Σβαμπ, που αποχώρησε εν μέσω ταπεινωτικών κατηγοριών για κακοδιαχείριση, σεξουαλικά σκάνδαλα κ.α.
Η πρόταση αναμφίβολα ήταν δελεαστικά, σε όρους πρεστίζ και, πιθανότατα, οι αμοιβές θα ήταν πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες στην ΕΚΤ. Όμως, η Λαγκάρντ έδωσε χθες τέλος σε όλες αυτές τις συζητήσεις.
Όπως είπε, ερωτηθείσα στη συνέντευξη Τύπου για τη νομισματική πολιτική, θα μείνει ως το τέλος της θητείας της στην ΕΚΤ. «Μπορώ πολύ σταθερά να πω ότι ήμουν πάντα απόλυτα αποφασισμένη να φέρω εις πέρας την αποστολή μου και είμαι αποφασισμένη να ολοκληρώσω τη θητεία μου. Οπότε λυπάμαι που σας λέω ότι δεν πρόκειται να με ξεφορτωθείτε», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή της.
CEO σε ειδική αποστολή
Και μόνο από το γεγονός ότι έμεινε στη θέση του CEO μόλις για δύο χρόνια, καταλαβαίνει κανείς ότι η θητεία του Δημήτρη Βαλαχή στον όμιλο Fourlis δεν ήταν επιτυχημένη.
Ο όμιλος είναι από τους γίγαντες στο ελληνικό εμπόριο, με παρουσία σε πολλούς τομείς και ισχυρές συνεργασίες, όμως η «κατάρα της ωριμότητας» τον κρατά σε μέτριες αναπτυξιακές επιδόσεις. Όποιο στέλεχος και αν καθίσει στην καρέκλα του CEO θα δυσκολευτεί πολύ να βρει μια καλή συνταγή για αναπτυξιακή επιτάχυνση.
Αυτόν τον δύσκολο ρόλο αναλαμβάνει τώρα ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του εμπορίου, ο Γιάννης Βασιλάκος. Ο 52χρονος μάνατζερ αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου από την 1η Ιουλίου.
Ήταν μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Κωτσόβολος και συνέβαλε στην ομαλή ενσωμάτωσή της στον όμιλο της ΔΕΗ μετά την εξαγορά της από τον όμιλο Dixons. Ο κ. Βασιλάκος «έτρεξε» την Κωτσόβολος όλα τα χρόνια της κρίσης και κατάφερε να μεγαλώσει σημαντικά τα μερίδια αγοράς του, αφού πάντα η εταιρεία είχε καλύτερες αποδόσεις από το σύνολο της αγοράς. Επίσης, η σχέση κέρδη προς πωλήσεις (return on sales) της Κωτσόβολος ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των θυγατρικών του πολυεθνικού ομίλου.
Αν μη τι άλλο, γνωρίζει καλά τα κατατόπια του ελληνικού εμπορίου. Να δούμε, όμως, αν θα φέρει στον όμιλο αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται για να «ζωντανέψει» η ανάπτυξή του.
«Πατροκτονία» στη ΓΕΒΚΑ
Η εισηγμένη Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΓΕΒΚΑ) είναι ένας σημαντικός προμηθευτής βιομηχανικού και υδραυλικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με ετήσιο τζίρο περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Στην εταιρεία συνέβη κάτι σπάνιο, καθώς στο νέο ΔΣ που εξελέγη στη γενική συνέλευση τα παιδιά έδειξαν την «έξοδο» στον πατέρα. Έτσι, ο Κωνσταντίνος και ο Παναγιώτης Κρεμμύδας, οι δύο γιοι του Γεωργίου Κρεμμύδα θα εκτελούν καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα. Ο πατέρας, Γεώργιος Κρεμμύδας μέσω εκπροσώπου του στη συνέλευση τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την εξέλιξη αυτή.
Ο πατέρας ελέγχει ποσοστό 20,67% και τα δύο αδέρφια μαζί 26%. Υπέρ του νέου ΔΣ ψήφισε και η εταιρεία Χρυσαφίδης, που ελέγχει περίπου το 13% της ΓΕΒΚΑ. Σημειώνεται πως τα δύο παιδιά ασχολούνται με την εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια.
Η Ideal και η OAK Hill Advisors
Στον αστερισμό της δημόσιας προσφοράς για την αύξηση κεφαλαίου που αρχίζει την άλλη εβδομάδα κινείται η Ideal Συμμετοχών. Η χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση ανέβαλε την έγκριση για την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή για τις 18 Ιουνίου. Αντιθέτως, ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου (4.800.392 μετοχές). Η εταιρεία έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της 1.787.530 μετοχές οπότε δυνητικά μπορεί να αγοράσει επιπλέον 3.012862 μετοχές.
Σημειώνεται πως η OAK Hill Advisors με την οποία η Ideal συμμετέχει στη νέα εταιρεία που ιδρύθηκε και έχει από κάτω όλες τις θυγατρικές της Ideal,, έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να αποκτήσει έως και 4% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης (περίπου 2 εκατ. μετοχές).
Έτσι, στο μέλλον ίσως ένα μέρος των ιδίων μετοχών αξιοποιηθεί για αυτό το σκοπό. Η ανώτατη τιμή αγοράς των ιδίων μετοχών ορίστηκε στα 9 ευρώ και η κατώτατη στα 4 ευρώ.
Τα ομόλογα της Attica Bank
Ήταν ένας σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης της Attica Bank οι δύο νέες εκδόσεις ομολόγων AT1 και Tier 2, ύψους 100 και 150 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, τα οποία η τράπεζα χρειαζόταν για να συγκροτήσει την κεφαλαιακή της βάση σύμφωνα με τις εποπτικές απαιτήσεις.
Για τα δεδομένα της Attica Bank και των βαθμολογιών που είχαν πάρει τα ομόλογα από τη Moody's (CaaCaa1 και Β2, αντίστοιχα) το γεγονός ότι το επιτόκιο του AT1 κρατήθηκε χαμηλότερα από 10% (στο 9,375%) και του Tier 2 στο 7,375%, το αποτέλεσμα των δύο εκδόσεων ήταν πολύ καλό.
Βέβαια, η τράπεζα έχει ακόμη αρκετό δρόμο μέχρι να κατεβάσει τα επιτόκια αυτών των ομολόγων στα επίπεδα όπου έχουν πέσει για τις συστημικές, όμως οι δύο εκδόσεις επιβεβαίωσαν ότι η τράπεζα έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.