ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνική Βουλή συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Peristeris / SOOC

Στη Βουλή ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας με νέες ρυθμίσεις για ακίνητα

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας: Ενοποίηση διατάξεων για ΕΝΦΙΑ, μεταβιβάσεις και φορολόγηση ακινήτων. Διχασμένος ο πολιτικός διάλογος.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας»

Πρόκειται για ένα κομβικό θεσμικό βήμα, καθώς επιχειρείται για πρώτη φορά η εκτενής κωδικοποίηση και ενοποίηση ποικίλων νομοθετικών διατάξεων που αφορούν τη φορολόγηση ακινήτων: από το περιουσιολόγιο και το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας, έως τους φόρους μεταβίβασης, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τη φορολόγηση κερδών από τυχερά παίγνια.

Ο νέος Κώδικας έρχεται να συγκεντρώσει και να εκσυγχρονίσει ένα μωσαϊκό νομοθετημάτων, αρκετά εκ των οποίων χρονολογούνται ακόμα και από τη δεκαετία του 1950, και τα οποία στο πέρασμα του χρόνου υπέστησαν αλλεπάλληλες και κατακερματισμένες τροποποιήσεις.

 Πέρα από τα βασικά σημεία γύρω από τον ΕΝΦΙΑ, τη φορολόγηση κατοχής (ΕΦΑ), τις μεταβιβάσεις (ΦΜΑ), τον προσδιορισμό αγοραίας αξίας και το μικτό σύστημα αξιών, εντάσσονται διατάξεις για αγροτικές απαλλαγές καθώς και ειδικές ρυθμίσεις, π.χ. για την αγορά ακινήτων στη Θράκη, καλύπτοντας συνολικά το φάσμα της φορολογίας περιουσίας.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, υπήρξε ευρεία τοποθέτηση των κομμάτων με έμφαση στις προθέσεις και τις κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της συγκεκριμένης κωδικοποίησης. 

Ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου υπογράμμισε ότι ο νέος Κώδικας «θεμελιώνει το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει», διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και ξεκάθαρο πλαίσιο φορολόγησης που αντικαθιστά τις αποσπασματικές και αναποτελεσματικές πρακτικές του παρελθόντος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο αποτελεί «κοινωνικό συμβόλαιο», επηρεάζοντας άμεσα κάθε νοικοκυριό.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, παρότι αναγνώρισε το σημαντικό έργο της κωδικοποίησης, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής αλλαγής παραδείγματος, καθώς, όπως σημείωσε, παραμένουν δομικές ανισότητες στο φορολογικό σύστημα. 

Έθεσε δε αιτήματα διαφάνειας ως προς το κόστος και τα έσοδα από τη μείωση φόρων στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, υπογραμμίζοντας ότι «οι ανισότητες είναι ζήτημα της εποχής μας», στοιχείο που βαραίνει την ψήφο του κόμματος.

Η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική, με διαφορετικές παραμέτρους. Η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα ανέδειξε τον κίνδυνο η κωδικοποίηση να λειτουργήσει προσχηματικά, ειδικά εν μέσω συζητήσεων για αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για φορολογικό σύστημα που «εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τους υψηλά αμειβόμενους», ενισχύοντας βάση ταξικότητας τη φορολογία περιουσίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Χρήστος Τσοκάνης μίλησε για «κώδικα ξεκληρίσματος της λαϊκής περιουσίας» και «κώδικα χαρατσιών», θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο οργανώνει ένα ακόμα πιο εχθρικό πλαίσιο για τα λαϊκά στρώματα και ευνοεί τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. 

Αντίστοιχα, ο Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση) χαρακτήρισε το εγχείρημα ως μια μορφή θεσμικής μονιμοποίησης αδικιών, έναντι μικρής και μεσαίας περιουσίας, διατηρώντας τις κοινωνικές επιπτώσεις στο προσκήνιο.

Στη γραμμή αυτή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Νέα Αριστερά) υποστήριξε πως το νέο πλαίσιο «ενισχύει τις ανισότητες», επισημαίνοντας ότι λείπει ο σχεδιασμός θεσμών για τη μείωση των κοινωνικών αποκλίσεων και ότι το νομοσχέδιο παραμένει προσκολλημένο σε λογικές του παρελθόντος που δεν εξασφαλίζουν κοινωνική δικαιοσύνη.

Στα θετικά του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της "Νίκης" Ανδρέα Βορύλλα, περιλαμβάνεται η συνολική αποτύπωση του πλαισίου και η σαφής ανάδειξη των υποχρεώσεων των φορολογουμένων. 

Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε ως προβληματικό σημείο τα διευρυμένα περιθώρια επανακαθορισμού της φορολογητέας αξίας, που ενδέχεται να προκαλέσουν απρόβλεπτες επιβαρύνσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κώτσηρας τόνισε πως η εισαγωγή του Κώδικα λειτουργεί ως εχέγγυο νομικής ασφάλειας και σταθερότητας για επενδυτές, επιχειρήσεις και πολίτες. 

Όπως ανέφερε, «η κωδικοποίηση μιας τόσο σύνθετης φορολογίας αποτελεί ισχυρό μήνυμα προστασίας και ασφάλειας δικαίου», ενώ ενισχύει τη διαφάνεια στις συναλλαγές και εξυπηρετεί την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. 

Υπενθύμισε μάλιστα ότι η εδραίωση ενός σταθερού και κατανοητού φορολογικού πλαισίου ήταν πάγιο αίτημα της αγοράς, καθώς αφαιρεί αβεβαιότητα από τον επαγγελματικό και επενδυτικό προγραμματισμό.

Συνολικά, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας αναδεικνύεται ως βασικό ορόσημο με στόχο την ενοποίηση, τη διαφάνεια και τη θεσμική σταθερότητα στη φορολόγηση της περιουσίας στην Ελλάδα. 

Η ψήφισή του αναμένεται να σηματοδοτήσει νέα δεδομένα για ιδιοκτήτες, επιχειρήσεις και επενδυτές, ενώ ο δημόσιος διάλογος συνεχίζεται γύρω από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας την Τρίτη

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας» του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.