ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Στη Βουλή ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας με στόχο την απλοποίηση

Ο νέος κώδικας περιλαμβάνει ρυθμίσεις για ΕΝΦΙΑ, κληρονομιές, μεταβιβάσεις και το περιουσιολόγιο – Αντιδράσεις κομμάτων για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Αύριο, Τετάρτη, εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας». Με το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιχειρείται η εκσυγχρονισμένη κωδικοποίηση μιας ευρείας γκάμας διατάξεων που αφορούν το φορολογικό καθεστώς στα ακίνητα, από το περιουσιολόγιο ακινήτων έως τη φορολόγηση κληρονομιών και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στόχος του νέου κώδικα είναι να συγκεντρώσει σε ενιαίο πλαίσιο κανόνες που εδώ και δεκαετίες διαμορφώνουν το τοπίο της φορολογίας ακινήτων και της περιουσίας γενικότερα. 

Εντάσσονται στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις για το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τη φορολόγηση της κατοχής και της μεταβίβασης, τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ), καθώς και θεσμικές προβλέψεις για το περιουσιολόγιο. Η ενιαία αυτή προσέγγιση θεωρείται κρίσιμη για την απλοποίηση και τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου στις συναλλαγές.

Εκτός από τις βασικές προβλέψεις που αφορούν όλο το φάσμα της φορολογίας περιουσίας, στον νέο κώδικα ενσωματώνονται και διάσπαρτες διατάξεις που είχαν περιληφθεί σε επιμέρους νόμους. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις αγροτικές απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης, καθώς και στην ειδική απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σαφές και ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο.

Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο έλαβε θετική ψήφο αποκλειστικά από τη Νέα Δημοκρατία. Με επιφυλάξεις εμφανίστηκαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, υπογράμμισε τη σημασία του κώδικα ως εργαλείου για τη νομική ασφάλεια, τη σταθερότητα συναλλαγών και την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. 

Όπως ανέφερε, η κωδικοποίηση μιας τόσο περίπλοκης νομοθεσίας είναι «θετική εξέλιξη» που συμβάλλει στη διαφάνεια και αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς και των φορολογουμένων.

Αναφερόμενος στη διαχρονική ανάγκη εκσυγχρονισμού, ο εισηγητής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με νομοθετήματα της δεκαετίας του 1950» και πως οι παρωχημένες και γραφειοκρατικές διατάξεις εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του φορολογικού συστήματος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος χαρακτήρισε την κωδικοποίηση «άρτια», έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανισότητες που διατηρεί το ισχύον πλαίσιο και ζήτησε διασαφήνιση από την κυβέρνηση σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα και τη στρατηγική για τις αντικειμενικές αξίες.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χαράλαμπο Μαμουλάκη να ασκεί κριτική στην προσέγγιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι το ζήτημα της κωδικοποίησης αγγίζει τον πυρήνα της έννοιας της ιδιοκτησίας και της κατανομής της περιουσίας σε όρους ισότητας ή αναπαραγωγής της ανισότητας.

Επικριτική στάση κράτησε το ΚΚΕ, διά του ειδικού αγορητή Χρήστου Τσοκάνη, απορρίπτοντας τον ΕΝΦΙΑ ως «άδικο ταξικό φόρο» μαζί με τους υπόλοιπους φόρους που – όπως αναφέρθηκε – επιβαρύνουν μονομερώς τον ελληνικό λαό.

Η Ελληνική Λύση, μέσω του Στέλιου Φωτόπουλου, εντόπισε σοβαρά νομικά και τεχνικά προβλήματα που υπονομεύουν την ερμηνευτική σαφήνεια και τη λειτουργικότητα του νέου κώδικα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Αριστερά υποστήριξε ότι η κωδικοποίηση εδραιώνει άδικες φορολογικές ρυθμίσεις, ενισχύοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο ειδικός αγορητής της «Νίκης», Ανδρέας Βορύλλας, υπογράμμισε ότι, παρά τα θετικά στοιχεία, υπάρχουν αδυναμίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους.

Επιπλέον, η Ελένη Καραγεωργοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας σημείωσε ότι οι πολίτες δεν θα αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τη συνέχιση ενός «προνομιούχου καθεστώτος» που διατηρεί στο απυρόβλητο τους «ισχυρούς» και αφήνει στο περιθώριο τους «ευάλωτους» της κοινωνίας, ειδικά σε συνθήκες στεγαστικής κρίσης και έντονης οικονομικής πίεσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογιστικό λογισμικό επιχείρησης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην επιτροπή Οικονομικών ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας την Τρίτη

Το νομοσχέδιο «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας» του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στην αρμόδια επιτροπή την Τρίτη 15 Ιουλίου και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025.