ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
viomixania-ebiken-dei
Φώτο: Shutterstock

Στην Κομισιόν το σχέδιο για την επιδότηση ρεύματος στη βαριά βιομηχανία

Το σχέδιο υποβλήθηκε λίγο πριν τις εκλογές, αλλά τα κριτήρια που προβλέπει προκαλούν αντιδράσεις στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Βασικός όρος, να σημειωθεί φέτος μεγάλη μείωση λειτουργικής κερδοφορίας.

Στην κοινοποίηση στην Κομισιόν του σχήματος για την ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας στο πλαίσιο των προσωρινών μέτρων για την ενεργειακή κρίση προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία από τις τελευταίες κινήσεις που έγιναν πριν από την «αλλαγή φρουράς» στο ΥΠΕΝ.

Η ενίσχυση αυτή, στο πλαίσιο του Temporary Crisis Framework (ΤCF), αφορά στην παροχή επιδότησης των 50 ευρώ/MWh για όλο το 2023 σε επιλέξιμες ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση είχε ανακοινώσει ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στα τέλη του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των επιδοτήσεων του ρεύματος για τον Μάρτιο.

Η επιδότηση αυτή θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βαριά ενεργοβόρα βιομηχανία χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και χαρτιού, με τον περιορισμό ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις δεν θα έχουν συμβόλαιο με σταθερό τιμολόγιο άνω των 12 μηνών και συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας φυσικής παράδοσης (PPAs). Στο πλαίσιο της επιδότησης, οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να σημειώσουν για το 2023 μείωση EBITDA κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με το 2021.

Το ζήτημα του αυξημένου κόστους στους βιομηχανικούς καταναλωτές είχε υπογραμμισθεί από τους εκπροσώπους του κλάδου στο παρελθόν, εντούτοις, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί προβληματισμό, ειδικά σε σχέση με τα κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Με την ανακοίνωση του μέτρου οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν ζητήσει τη διεύρυνση των κριτηρίων καθώς θεωρούν πως ο σχεδιασμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει επιχειρήσεις «δύο ταχυτήτων» και μιλούν για ζητήματα ανταγωνισμού.

Επίσης, διαφωνούν με την επιλογή αποκλεισμού των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει PPA’s, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει και ζήτημα έγκρισης του σχήματος από την Κομισιόν. Και αυτό γιατί η Επιτροπή είχε καλέσει τα κράτη – μέλη να εξετάσουν και να θέσουν, χωρίς διακρίσεις, επιπρόσθετες απαιτήσεις για τη χορήγηση επιδοτήσεων, μεταξύ των οποίων και η απαίτηση από τον δικαιούχο να καλύπτει ορισμένο μερίδιο των αναγκών του κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα... όπλα η ελληνική βιομηχανία για τιμές ρεύματος που φτάνουν τα 850€

Φόβοι ακόμη και για «λουκέτα» σε βιομηχανίες, μετά τη Γιούλα και τη Sonoco Hellas, καθώς η βιομηχανία εκτίθεται χωρίς προστατευτικούς μηχανισμούς στις ακραία υψηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για επιδότηση ρεύματος στις επιχειρήσεις

Παρατείνεται για ένα μήνα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για την επιδότηση των κυμαινόμενων τιμολογίων ρεύματος για τις επιχειρήσεις τους χειμερινούς μήνες.
Πύργοι υψηλής τάσης τη νύχτα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα πάρουν επιδότηση ρεύματος 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δικαιούνται ενίσχυση για το αυξημένο κόστος ρεύματος του χειμώνα. Ηλεκτρονικά οι αιτήσιες, αυτόματη πίστωση στον λογαριασμό χωρίς επιπλέον δικαιολογητικά.
Σταύρος Παπασταύρου Νίκος Τσάφος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιο φθηνό ρεύμα με τρεις κινήσεις: Τι σχεδιάζει το νέο επιτελείο στο ΥΠΕΝ

Πιο φθηνό ρεύμα θέλει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και στρέφεται στη ρευματοκλοπή, την αγορά εξισορρόπησης και τα νησιά που δεν έχουν διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό δίκτυο.