Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, χαρακτήρισε τον σιδηρόδρομο όχι απλώς υποδομή, αλλά στρατηγική επιλογή για τη χώρα.
Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας της voria.gr στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η επόμενη ημέρα για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι όχι μόνο η ανάταξη του σιδηροδρόμου εντός της θητείας της, αλλά και η οικονομική του βιωσιμότητα και η ενίσχυση της ασφάλειας.
Το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΟΣΕ αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για στελέχωση από την αγορά, ψηφιοποίηση των λειτουργιών και ενίσχυση της ασφάλειας.
Στρατηγικός στόχος είναι να κυκλοφορούν περισσότερα τρένα σε εκσυγχρονισμένες γραμμές, με τη χώρα να είναι έτοιμη, έως το 2026, να υποστηρίξει μεγαλύτερους όγκους μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σιδηροδρομική διασύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ενοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας με τα Βαλκάνια.
Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει εναλλακτική δίοδο μεταφοράς στρατιωτικού και εμπορικού υλικού αντί των Στενών του Βοσπόρου.
Σύντομα τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα railway.gov.gr, η οποία θα προσφέρει real-time παρακολούθηση δρομολογίων με ακρίβεια εκατοστών, βελτιώνοντας την ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος.
Παράλληλα, ο κ. Κυρανάκης επιβεβαίωσε την πρόοδο του έργου Flyover Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να παραδοθεί εντός της κυβερνητικής θητείας, ενώ αναφέρθηκε και σε επερχόμενη ανανέωση του στόλου του ΟΑΣΘ έως το 2027.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο και προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μικροηλεκτρονική και η υπολογιστική έρευνα. Επισήμανε πως «δεν μιλάμε πλέον για απλή αναβάθμιση αλλά για ολικό μετασχηματισμό».
Παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως η τεχνική λύση για τη ροή κυκλοφορίας στο Flyover και η προοπτική συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών φορέων και ΟΤΑ.
Όραμά του είναι η δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων καινοτομίας, με μετατροπή της γνώσης σε πράξη και ενίσχυση των επιστημόνων στους τόπους τους.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Σίμος Διαμαντίδης, ανέδειξε τη σημασία της εξαγωγικής στρατηγικής για τη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και τον περιορισμό του δανεισμού. Ανέφερε πως η Κεντρική Μακεδονία εξάγει προϊόντα αξίας 8 δισ. ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εθνική εξαγωγική επίδοση.
Επισήμανε ότι μόνο το 20% των επιχειρήσεων πραγματοποιεί το 80% των εξαγωγών, καλώντας σε στήριξη των ΜμΕ, αλλά και σε αναβάθμιση της αντίληψης για την αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Τόνισε ότι τα ερευνητικά κέντρα πρέπει να «κατέβουν» στις επιχειρήσεις, εκεί όπου βρίσκονται τα πραγματικά προβλήματα.
Η επικεφαλής του γραφείου Βρυξελλών της Viohalco S.A., Μαρία Σπυράκη, σημείωσε ότι η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει άμεσα τα ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς η Ε.Ε. στρέφεται σε άμυνα και ενεργειακή αυτάρκεια.
Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να επενδύσει 25 δισ. ευρώ μέσα στη δεκαετία, εκ των οποίων το 25% σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής στις αλυσίδες ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής, την ανάγκη για ενεργειακή ανακούφιση και τόνισε ότι κρατικές ενισχύσεις πλέον επιτρέπονται για την ενίσχυση «εθνικών πρωταθλητών» στην εγχώρια βιομηχανία. Η Ελλάδα, όπως είπε, πρέπει να δράσει γρήγορα για να μην μείνει πίσω.
Η πρόεδρος της FIBRANΕ, Μαρία Αναστασιάδου, χαρακτήρισε τη βιομηχανική πολιτική της Ελλάδας υπαρκτή μόνο στα χαρτιά. Αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις, όπως η γραφειοκρατία, το ενεργειακό κόστος, η έλλειψη υποδομών και η υπερσυγκέντρωση στην Αθήνα.
Τόνισε πως η ελληνική βιομηχανία διαθέτει σχέδιο και προθέσεις για επενδύσεις, αλλά απουσιάζει η πολιτική βούληση για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων.
Η πολιτική δεν είναι μόνο στρατηγική για το 2030, είπε, αλλά και η δυνατότητα να χτίσεις ένα εργοστάσιο χωρίς 30 μήνες αναμονής για άδεια. Καταλήγοντας, δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παραγωγική δύναμη, αρκεί να την αφήσουμε».