ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
staikouras
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Το πρώτο «ναι» από τους Θεσμούς για το σχέδιο «Β» της κυβέρνησης

Εγκρίθηκε επί της αρχής, αλλά θα συζητηθούν ξανά οι κρίσιμες λεπτομέρειες, ο σχεδιασμός για μέτρα στήριξης που περιλαμβάνει μειώσεις ΦΠΑ και περισσότερες επιδοτήσεις για το ρεύμα. Ποιοι είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις.

«Πράσινο φως» άναψαν οι θεσμοί για την ενεργοποίηση πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε περίπτωση που η πληθωριστική κρίση επιδεινωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι στοχευμένα, προσωρινά και ο «λογαριασμός» θα είναι δημοσιονομικά διαχειρίσιμος και δεν θα προκαλέσει εκτροχιασμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών για το κλείσιμο της 14ης αξιολόγησης τους ενημέρωσε αναλυτικά για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση καθώς και για το «εφεδρικό» σχέδιο δράσης που θα θέσει σε εφαρμογή εφόσον τα πλήγματα από το κύμα των ανατιμήσεων στα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις συνεχιστούν και ενταθούν τους επόμενους μήνες διαβεβαιώνοντας τους ότι οι παρεμβάσεις κινούνται εντός των ορίων αντοχής του προϋπολογισμού.

Στο τραπέζι τέθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιλεκτικών και προσωρινών μειώσεων στο ΦΠΑ σε τρόφιμα, διατήρησης και διεύρυνσης του μέτρου της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, επέκτασης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και παροχής διευκολύνσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς  τις εταιρείες ενέργειας αλλά και προς το Δημόσιο.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναγνώρισαν την ανάγκη παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας και σημείωσαν ότι τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν αρνητική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά. Συνέστησαν στο οικονομικό επιτελείο προσεκτικές και «μετρημένες»  κινήσεις έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική εξυγίανση. Πάντως, παρέπεμψαν σε νέο κύκλο συζητήσεων για το είδος και το εύρος τυχόν πρόσθετων πυροσβεστικών μέτρων κατά της πληθωριστικής φωτιάς  

Ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στους δανειστές στοιχεία για την έκταση και την ένταση της ζημίας από τη κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας σημειώνοντας ότι τα πλήγματα είναι μεν ισχυρά αλλά όχι ικανά να ανατρέψουν την αναπτυξιακή τροχιά. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και εφόσον δεν υπάρξει υποτροπή της κρίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος θα φρενάρει κατά 1-1,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5%-3%, έναντι πρόβλεψης στον προϋπολογισμό για 4,5%, ενώ ανεβαίνει ο πήχης για τον πληθωρισμό στην περιοχή του 5% από 1%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων προχωρά και η Τράπεζα της Ελλάδος, «κατεβάζοντας» τη ταχύτητα της ανάπτυξης κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανεβάζοντας κατά τρεις μονάδες την εκτίμηση για τον πληθωρισμό. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί φέτος στο 3,8% και στο δυσμενές στο 2,8%, ενώ ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 5,1% και 7,1% αντίστοιχα.

Στο μέτωπο της αξιολόγησης ο τελευταίος κύκλος συζητήσεων με τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας ολοκληρώθηκε χθες με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς εκπλήξεις και με πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων, όπως η εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και γενικότερα των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες.  

Σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο με ανοιχτό πάντως τον χρόνο καταβολής της εκκρεμούς δόσης των 750 εκατ. ευρώ από την αξιολόγηση που αναβλήθηκε λόγω εκλογών το 2019. Το πιθανότερο είναι η δόση να εκταμιευθεί το φθινόπωρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» κυβέρνησης - τραπεζών για τις προμήθειες

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με αφορμή την πώληση 850 εκτός δικτύου ΑΤΜ της Πειραιώς. Στόχος, ο τερματισμός υπερβολικών χρεώσεων. Για παρενέργειες από τον μηδενισμό των διατραπεζικών χρεώσεων προειδοποιούν οι τράπεζες.
Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1,5 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με 1 δισ. από υπεραπόδοση προϋπολογισμού και 500 εκατ. μέσω ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.