ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ereuna, epistimi, farmaka
Φώτο: Shutterstock

Δύο Έλληνες στους 313 που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Οι επιχορηγήσεις ύψους 632 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στη συγκρότησή ομάδων πρωτοποριακής έρευνας σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι καθηγητές Κ. Μακρής και Μ. Πολυμενίδου εξειδικεύονται στα πεδία της Φωτονικής ο πρώτος και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων η δεύτερη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα τους νικητές του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών που βρίσκονται στο μέσο της σταδιοδρομίας τους, ώστε να συγκροτήσουν ομάδες και να διεξαγάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», 313 ερευνητές και ερευνήτριες θα λάβουν συνολικά περίπου 632 εκατ. ευρώ για να διερευνήσουν διάφορα επιστημονικά ζητήματα. Ανάμεσα τους βρίσκονται δύο Έλληνες ερευνητές, ένας από την Ελλάδα και μία από τη διασπορά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον καθηγητή Κωνσταντίνο Μακρή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), ειδικό στο πεδίο της Φωτονικής, καθώς και την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μαγδαληνή Πολυμενίδου του ελβετικού Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (απόφοιτο του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ), που διεξάγει έρευνα στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 νέες θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 κράτη-μέλη της ΕΕ και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοριακή βιολογία εργαστήριο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην Ελλάδα το πρώτο εργαστήριο κρυοηλεκτρονικής μικροσκοπίας στη ΝΑ Ευρώπη

Η κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία αποκτά το πρώτο εξειδικευμένο εργαστήριο στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Έλληνα καθηγητή Παναγιώτη Καστρίτη.