ΓΔ: 1973.04 -0.63% Τζίρος: 105.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:32
Φωτο: Shitterstock

Γιατί στερεύουν τα τραπεζικά δάνεια για τις μικρές επενδύσεις στις ΑΠΕ

Στο 7-8% από το 10% έχουν πέσει οι αποδόσεις των έργων και οι τράπεζες απαντούν με πιο αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο BD. Ποιοι είναι οι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Σκληραίνει η στάση των τραπεζών απέναντι στους επενδυτές ΑΠΕ καθώς οι αποδόσεις των έργων μειώνονται με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν περισσότερα έργα οι μεγάλοι παίκτες και να αποσύρονται οι μικροί, αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Business Daily.

Οι χαμηλές (ακόμα και μηδενικές) τιμές ενέργειας, οι περικοπές στην ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο από τους παραγωγούς και ο περιορισμένος αριθμός των καταναλωτών αλλάζουν προς το χειρότερο την εικόνα των πράσινων ενεργειακών επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση (IRR) των ΑΠΕ έχει μειωθεί πρόσφατα στο 7-8% ενώ βρισκόταν πάνω από το 10% πριν από λίγους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς. Η πτωτική τροχιά της απόδοσης επιβαρύνει σημαντικά το επενδυτικό προφίλ των ΑΠΕ παρά τις γερές μακροχρόνιες προοπτικές του κλάδου.

«Το να κατασκευάσεις ένα έργο είναι το εύκολο κομμάτι. Το θέμα είναι πώς θα το αξιοποιήσεις μετά», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας.

Οι περικοπές ενέργειας

Όπως ωριμάζει ο τομέας της ενέργειας, έτσι βελτιώνονται και τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ώστε να αξιολογούν καλύτερα τις προοπτικές στον κλάδο και γίνονται πιο αυστηρά. Από το καλοκαίρι, ορισμένες τράπεζες ενσωματώνουν στα μοντέλα τους μια νέα πρόβλεψη για τις περικοπές ενέργειας που υλοποιούνται από τον ΑΔΜΗΕ και μειώνουν τα έσοδα των παραγωγών.

Πρόκειται για τον συντελεστή διακοψιμότητας που ανέρχεται στο 10-15%. Οι τράπεζες πλέον στοχεύουν σε μια πιο ακριβή εικόνα για τα μελλοντικά έσοδα μιας μονάδας.

Η θολή εικόνα που παρουσιάζεται στα έσοδα των έργων προβληματίζει έντονα τους χρηματοδότες, όπως, επίσης και το περιορισμένο εύρος της αγοράς. Εκτός από τις περικοπές, οι επενδύσεις των ΑΠΕ συχνά αντιμετωπίζουν μηδενικές και αρνητικές τιμές τις μεσημεριανές ώρες όταν αποδίδουν στο μέγιστο τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τα αιολικά πάρκα.

Για σήμερα, δεν παρατηρήθηκαν μηδενικές τιμές, αν και κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας κατά τις ώρες των 11.00 - 13.00 κυμαίνεται στα 10-11 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Λίγες ώρες αργότερα (στις 1900), ωστόσο, η τιμή εκτοξεύτηκε στα 117 ευρώ, δείχνοντας την τεράστια μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει την αγορά.

Για να παρακαμφθεί η αστάθεια της χονδρικής αγοράς, ορισμένοι παραγωγοί κλείνουν PPA -μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας- με μεγάλους τελικούς καταναλωτές. Όμως, οι ευκαιρίες στην Ελλάδα να μειωθεί το ρίσκο που απορρέει από τη χονδρική αγορά είναι λίγες.

«Αυτές οι ευκαιρίες είναι περιορισμένες διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μεγάλες βιομηχανίες που προμηθεύονται την ενέργειά τους μέσα από τις διμερείς συμβάσεις. Κάποιοι ενδεχομένως να μπορούν να κλείσουν ένα PPA με μεγάλο καταναλωτή στο εξωτερικό, όμως όλοι οι υπόλοιποι στηρίζονται στο ευρύτερο δίκτυο», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.  

Λιγότερα δάνεια

Ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις της αγοράς, οι τράπεζες ζητάνε περισσότερα και προσφέρουν λιγότερα. Συνεπώς, γίνονται όλο και πιο συντηρητικές απαιτώντας ενισχυμένες εξασφαλίσεις, ενώ συχνά προσφέρεται μικρότερο δάνειο από αυτό που ζητήθηκε.

«Είναι πολύ δύσκολο για τους μικρότερους επενδυτές να συνεχίσουν με το έργο όταν δεν εγκρίνεται ολόκληρο το ποσό. Συχνά δεν έχουν άλλες λύσεις και δυσκολεύονται πολύ να συνεχίσουν», επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη.

Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι δεν έχουν πολλά να φοβηθούν οι τράπεζες από τον τομέα της ενέργειας που παρουσιάζει τα λιγότερα προβληματικά δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μόλις το 0,6% των ΜΕΔ προέρχονται από την ενέργεια, με τα περισσότερα να ανήκουν στους κλάδους της εστίασης (23,1%), της αγροτικής δραστηριότητας (18,8%), των κατασκευών (15,7%), του εμπορίου (11,1%) και της υγείας (9,2%).

Οι μπαταρίες

Στο μεταξύ οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κλάδου αυξάνονται. Στο κάδρο μπαίνουν τώρα οι νέες επενδύσεις στις μπαταρίες. Αν και καθυστερούν οι επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, γίνονται κρίσιμα βήματα σε θεσμικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου από το ΥΠΕΝ, με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Πηγές αναφέρουν ότι τα αιτήματα για χρηματοδότηση των stand alone batteries είναι ακόμα ελάχιστα, τονίζοντας, επίσης, ότι η έλλειψη σαφήνειας ως προς τις ροές εσόδων των μπαταριών εκτιμάται ότι θα αποτελέσει εμπόδιο στη χρηματοδότηση τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ilektriki_energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλοι χαμένοι από το ρεύμα: «Καίγονται» καταναλωτές και επενδυτές σε ΑΠΕ

Το μείγμα της παραγωγής γίνεται πράσινο, αλλά οι καταναλωτές πληρώνουν φουσκωμένους λογαριασμούς και όσοι έχουν επενδύσει σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες δυσκολεύονται να επιτύχουν τις αποδόσεις που περίμεναν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καίνε» πάλι τους καταναλωτές οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος

Άλμα 18% των τιμών σε ετήσια βάση και πάνω από 8% σε μηνιαία κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο. Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές λιανικής, ενώ υποχώρησαν οι τιμές χονδρικής. Για υπερβολική εξάρτηση από το φυσικό αέριο κάνει λόγο η Κομισιόν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Οι αρνητικές τιμές «σβήνουν» τους μικρούς παραγωγούς με ΑΠΕ

Η μετάβαση σε μια πιο απαιτητική και ρευστή αγορά ενέργειας ωθεί χιλιάδες μικροεπενδυτές εκτός παιχνιδιού, την ώρα που επιταχύνονται οι εξελίξεις σε αποθήκευση, διαχείριση ρίσκου και επαγγελματική συμμετοχή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από το μηδέν οι τιμές ρεύματος: Νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά

Η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, η χαμηλή ζήτηση και τα ανεπαρκή δίκτυα οδηγούν σε αρνητικές τιμές ρεύματος. Στα -50€/MWh η τιμή στην Ελλάδα, ενώ η Ευρώπη καταγράφει ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνό ρεύμα από το... μπαλκόνι: Τα φωτοβολταϊκά και το νομικό κενό

Νέες προσφορές στα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού «ρίχνουν» προμηθευτές στην αγορά, προσφέροντας μια λύση που μπορεί να μειώσει τον λογαριασμό ρεύματος έως 25%. Καθυστερεί, όμως, το ρυθμιστικό πλαίσιο.