ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00

Όλα τα ακίνητα σε ένα μητρώο για να μην χάνονται έσοδα από ΕΝΦΙΑ

Στόχος του νέου μητρώου είναι ο εντοπισμός ακινήτων που δηλώνονται ως «κλειστά» αλλά δεν είναι, καθώς και όσων ακινήτων τα στοιχεία τους στο Taxisnet είναι ελλιπή, σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο.

Σκανάρισμα όλων των ακινήτων που διαθέτουν όλοι οι φορολογούμενοι σε κάθε γωνιά της χώρας, με διασταυρώσεις στοιχείων από το Κτηματολόγιο και με άλλες βάσεις δεδομένων θα διενεργεί η ΑΑΔΕ, με τη λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).

Στόχος είναι ο εντοπισμός ακινήτων που δηλώνονται ως «κλειστά» αλλά δεν είναι καθώς και όσων ακινήτων τα στοιχεία τους στο Taxisnet είναι ελλιπή, σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο.

Δεν είναι τυχαία η σαφής αναφορά που υπάρχει στο συγκεκριμένο άρθρο, σύμφωνα με την οποία, το ΜΙΔΑ θα έχει τις προδιαγραφές να συνδεθεί με το Κτηματολόγιο.

Οι προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις διασταυρώσεις των δεδομένων των ακινήτων αποκαλύπτονται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τον Τελωνειακό Κώδικα, όπου εντάχθηκε η συγκεκριμένη διάταξη.

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α,  κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκέντρωση και τήρηση των πληροφοριών και δεδομένων που αφορούν την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό μητρώο, το οποίο:

•    αφενός μεν ενημερώνεται μέσω των δηλώσεων που υποβάλλει ο φορολογούμενος,
•    αφετέρου δε, μπορεί να συνδέεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων (Ε.Μ.Α.) – Eregistries του Ελληνικού Κτηματολογίου, και με άλλα ψηφιακά συστήματα που τηρούν φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικές με τα ακίνητα.

Καταστρατήγηση διατάξεων του ΕΝΦΙΑ

Σκοπός της διάταξης, εξηγείται στην αιτιολογική έκθεση, είναι η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης των διατάξεων που αφορούν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (π.χ. να δηλώνονται κενά ακίνητα που με τη νέα διάταξη μπορεί να διαπιστωθεί εάν πράγματι είναι κενά), καθώς και η αύξηση σε σύντομο χρόνο των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου, συστήνεται στην Α.Α.Δ.Ε.  «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» (Μ.Ι.Δ.Α.), το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων. 

Στο Μ.Ι.Δ.Α. συγκεντρώνονται τα δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε. και αφορούν το είδος και την περιγραφή του ακινήτου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τη χρήση του ακινήτου καθώς και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με το ακίνητο. 

Με απόφαση του Διοικητή καθορίζονται οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεδομένων, που συγκεντρώνονται και τηρούνται στο ΜΙΔΑ, ο τρόπος συλλογής των δεδομένων και ενημέρωσης της πλατφόρμας του ΜΙΔΑ, η διαδικασία και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την υποβολή δηλώσεων από τους υπόχρεους και για τη χορήγηση πληροφοριών από τρίτους στην Α.Α.Δ.Ε., οι αναγκαίες διαλειτουργικότητες με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του Μητρώου.

Πώς θα λειτουργήσει

Όπως έχει γράψει το BD, το νέο Μητρώο θα τροφοδοτηθεί με στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο αρχείο του Taxisnet από τις δηλώσεις Ε9 και Ε2 των φορολογουμένων, από τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου και του ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν λάθη ή αποκλίσεις θα κληθούν οι υπόχρεοι για εξηγήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποχρεωθούν να μπουν στη νέα πλατφόρμα και να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων που έχουν μεταφερθεί.

Εάν υπάρχουν αποκλίσεις θα πρέπει να διορθωθούν αλλά στις περιπτώσεις που οι αποκλίσεις οδηγούσαν στην πληρωμή λιγότερων φόρων, θα ακολουθήσει ο καταλογισμός των πρόσθετων φόρων και των προστίμων.

Ειδική έρευνα θα γίνει για τα δηλωθέντα ακίνητα ως «κενά» τα οποία κατόπιν των διασταυρώσεων θα διαπιστωθεί πως κατοικούνται, αλλά κρυφά από την εφορία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση αγοράς κατοικίας με αύξηση προσφοράς και πάταξη φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση επικεντρώνει την πολιτική της στην ενίσχυση της αγοράς στέγης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα, προωθώντας νέες κατασκευές και ανακαινίσεις για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πέναλτι» στους ιδιοκτήτες κατοικιών που τις κρατούν κλειστές

Αντικίνητρα στη διατήρηση κλειστών κατοικιών εξετάζει η κυβέρνηση με πιθανή την επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ, όπως έχει γίνει για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers. Ποια κίνητρα εξετάζονται για να «ανοίξουν» κατοικίες σε ενοικίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσιοι και φτωχοί του ΕΝΦΙΑ: Δηλώσαμε ακίνητα αξίας 778 δισ.

Πόσοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ και πόσοι εξασφάλισαν απαλλαγή. Πολύ μακριά από τις τιμές αγοράς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο χάρτης των ακινήτων που δηλώθηκαν: Ποιες είναι οι πλούσιες και οι φτωχές Περιφέρειες.
Akinita, Real Estate, Athina, Athens
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο ελάφρυνσης φόρων στα ακίνητα: Αντίβαρο στις αντικειμενικές τιμές

Σοκ στην αγορά και στα νοικοκυριά θα προκαλέσει η προσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στα επίπεδα της αγοράς. Ποιους φόρους σχεδιάζει να μειώσει η κυβέρνηση για να περιοριστεί η επιβάρυνση.