ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Παίρνουν ΦΕΚ οι νέες τιμές ακινήτων με αυξήσεις σε 7.000 περιοχές

Ποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις τον ιδιοκτητών. Νωρίτερα από το 2022 η πληρωμή του φόρου, θα αρχίζει από τον Μάρτιο.

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους μεταβίβασης για πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες και ο νέος χάρτης με την φορολογητέα αξία των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα που θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επόμενων ημερών, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση βρίσκεται καθ΄ οδόν προς το Εθνικό Τυπογραφείο. 

Οι τιμές της εφορίας αναμένεται να αυξηθούν σε 7.000 περιοχές της χώρας και κυρίως σε 3.500 περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα, με αποτέλεσμα να προκύψουν φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Αντίθετα θα μειωθούν σε περίπου 3.000 περιοχές ενώ σε 1.000 περιοχές θα μείνουν αμετάβλητες.

Με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής ομάδας των εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών οι αυξήσεις θα φθάνουν ακόμα και το 100% σε ορισμένες περιοχές λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ των αντικειμενικών και εμπορικών τιμών.

Στη «κόκκινη ζώνη» βρίσκονται μεταξύ άλλων:

  • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
  • Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.
  • Γειτονιές του Πειραιά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
  • Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν στα ύψη.
  • 3.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης. Στην Αττική οι νέες εντάξεις αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός και στην Αίγινα η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα. Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν  για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκιδικής, στην Αχαΐα όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα και στο νομό Τρικάλων το Περτούλι, η Ελάτη, η Πύλη και το Καστράκι.

Αν και οι  νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1-1-2022 τόσο για τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ όσο και για δεκάδες άλλους φόρους μεταβίβασης (γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές κ.α), τέλη και εισφορές, το καυτό θέμα για το οικονομικό επιτελείο είναι με ποιο τρόπο θα εξουδετερωθούν πλήρως, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος, των επιβαρύνσεων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μείωση κατά μέσον όρο 8% στον ΕΝΦΙΑ για το 2022 και αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι το «κούρεμα» δεν θα είναι οριζόντιο αλλά κλιμακωτό και στοχευμένο σε περιοχές με σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης.  Ωστόσο το μέτρο δεν επαρκεί για να σβήσει τις «φορολογικές φωτιές» και για αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόσθετες παρεμβάσεις όπως αλλαγές στα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, όπως έχει προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν προς το τέλος του έτους, καθώς η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα γίνει νωρίτερα και η πληρωμή της πρώτης δόσης θα αρχίσει τον Μάρτιο αντί τον Σεπτέμβριο, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, θα επιμηκυνθεί η διάρκεια αποπληρωμής, αφού οι μηνιαίες δόσεις από 6 θα αυξηθούν στις δέκα έτσι ώστε η εξόφληση του φόρου να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο, το ύψος της μηνιαίας δόσης θα περιορισθεί, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και από τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η πληρωμή του φόρου για το 2022.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις σημερινές αντικειμενικές τιμές και συνεπώς ο λογαριασμός για τους φορολογούμενους θα είναι ο ίδιος με αυτόν του 2020 εφόσον δεν έχει μεταβληθεί η εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα ακίνητα σε ένα μητρώο για να μην χάνονται έσοδα από ΕΝΦΙΑ

Στόχος του νέου μητρώου είναι ο εντοπισμός ακινήτων που δηλώνονται ως «κλειστά» αλλά δεν είναι, καθώς και όσων ακινήτων τα στοιχεία τους στο Taxisnet είναι ελλιπή, σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση αγοράς κατοικίας με αύξηση προσφοράς και πάταξη φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση επικεντρώνει την πολιτική της στην ενίσχυση της αγοράς στέγης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα, προωθώντας νέες κατασκευές και ανακαινίσεις για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πέναλτι» στους ιδιοκτήτες κατοικιών που τις κρατούν κλειστές

Αντικίνητρα στη διατήρηση κλειστών κατοικιών εξετάζει η κυβέρνηση με πιθανή την επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ, όπως έχει γίνει για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers. Ποια κίνητρα εξετάζονται για να «ανοίξουν» κατοικίες σε ενοικίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσιοι και φτωχοί του ΕΝΦΙΑ: Δηλώσαμε ακίνητα αξίας 778 δισ.

Πόσοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ και πόσοι εξασφάλισαν απαλλαγή. Πολύ μακριά από τις τιμές αγοράς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο χάρτης των ακινήτων που δηλώθηκαν: Ποιες είναι οι πλούσιες και οι φτωχές Περιφέρειες.