ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Στη Βουλή ο νέος ΕΝΦΙΑ με μειώσεις για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων

Πόσο μειώνονται οι συντελεστές ανάλογα με τις τιμές ζώνης. Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% σε περιουσίες αξίας έως 100.000 ευρώ. Έκπτωση 25% για περιουσίες αξίας έως 150.000 ευρώ. Σε δέκα δόσεις η πληρωμή.

Το καθεστώς για τον υπολογισμό του φετινού ΕΝΦΙΑ με αλλαγές στα κλιμάκια και μειώσεις στους συντελεστές ξεκαθαρίζει η ρύθμιση που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία:

1. Μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού του κύριου φόρου που διαμορφώνει τον ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ άλλων, διαφοροποιούνται οι τιμές του βασικού φόρου ανά φορολογική ζώνη καθώς και οι οικείοι συντελεστές. 

Οι συντελεστές του βασικού φόρου κτισμάτων διαμορφώνονται, ενδεικτικά, ως εξής:

  • για τιμή ζώνης από 751 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα,
  • για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6 ευρώ/τ.μ.
  • για τιμή ζώνης από 2.501 έως 3.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 4,50 ευρώ/τ.μ., αντί 7,60/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

2. Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.
  • Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.
  • Προβλέπεται η καταβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε έως 10 μηνιαίες δόσεις ενώ έως σήμερα δεν προβλεπόταν μέγιστος αριθμός δόσεων.

Ο συνολικός φόρος θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους, θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021. Επίσης, το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνο που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με τη ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Επίσης, με το νομοσχέδιο:

Τροποποιείται η μέθοδος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ως προς τα φυσικά πρόσωπα, σε διαφοροποίηση με τα νομικά πρόσωπα ή τις νομικές οντότητες (ισούται εφεξής με τον κύριο φόρο επί του κάθε ακινήτου και την προσαύξηση του φόρου φυσικών προσώπων ανάλογα με τη συνολική αξία της περιουσίας τους).

Εντάσσεται στα υποκείμενα του ΕΝΦΙΑ ο μετά από αποποιήσεις κληρονόμος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

- Παρατείνεται και για το έτος 2022 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που βρίσκονται:

  • σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κορινθίας, τις οποίες έπληξαν οι πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις για τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων. Ομοίως, παρατείνεται και για το έτος 2022, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας των ανωτέρω αναφερόμενων πυρκαγιών (ίσχυε για τα έτη 2018-2021).
  • εντός των οριζόμενων οικισμών των Π.Ε. Φλώρινας, Κοζάνης και Γρεβενών (ίσχυε για το έτος 2021).
  • στα διοικητικά όρια των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας Αιδηψού της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση (ίσχυε ειδικά για το έτος 2021).

- Ρυθμίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις εντάξεων νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων (ΑΠΑΑ) και προσδιορίζονται οι σχετικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.

- Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

- Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ενώ σήμερα η εν λόγω έκπτωση ισχύει για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.

- Προσδιορίζεται στο 25%, η έκπτωση φόρου για αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

- Ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με τον χρόνο υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων, ιδίως ως προς την περίπτωση κληρονόμων μετά από αποποιήσεις καθώς και την περίπτωση κληρονομικής διαδοχής.

- Προσδιορίζεται ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Η νέα κλίμακα και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα ακίνητα σε ένα μητρώο για να μην χάνονται έσοδα από ΕΝΦΙΑ

Στόχος του νέου μητρώου είναι ο εντοπισμός ακινήτων που δηλώνονται ως «κλειστά» αλλά δεν είναι, καθώς και όσων ακινήτων τα στοιχεία τους στο Taxisnet είναι ελλιπή, σε σχέση με εκείνα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση αγοράς κατοικίας με αύξηση προσφοράς και πάταξη φοροδιαφυγής

Η κυβέρνηση επικεντρώνει την πολιτική της στην ενίσχυση της αγοράς στέγης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα ακίνητα, προωθώντας νέες κατασκευές και ανακαινίσεις για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πέναλτι» στους ιδιοκτήτες κατοικιών που τις κρατούν κλειστές

Αντικίνητρα στη διατήρηση κλειστών κατοικιών εξετάζει η κυβέρνηση με πιθανή την επιβολή διπλάσιου ΕΝΦΙΑ, όπως έχει γίνει για τα κλειστά ακίνητα τραπεζών και servicers. Ποια κίνητρα εξετάζονται για να «ανοίξουν» κατοικίες σε ενοικίαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλούσιοι και φτωχοί του ΕΝΦΙΑ: Δηλώσαμε ακίνητα αξίας 778 δισ.

Πόσοι πλήρωσαν ΕΝΦΙΑ και πόσοι εξασφάλισαν απαλλαγή. Πολύ μακριά από τις τιμές αγοράς οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ο χάρτης των ακινήτων που δηλώθηκαν: Ποιες είναι οι πλούσιες και οι φτωχές Περιφέρειες.